- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Duboka država ne bira sredstva da zaustavi Trampa – bivši predsednik spremio odgovor

© AFP 2023 / YURI GRIPASSedište FBI u Vašingtonu
Sedište FBI u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Federalni istražni biro (FBI) upao je u kuću 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i izvršio raciju. Pretres i konfiskacija klasifikovanih dokumenata predstavljaju presedan u dosadašnjoj američkoj istoriji, a Tramp u kontraofanzivi tuži federalnu vladu zbog upada na njegovo imanje na Floridi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Upad preko dvadeset agenata Federalnog biroa i racija izvršeni su na osnovu naloga izdatog u sklopu istrage o potencijalnom nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon završenog Trampovog mandata.
Imajući u vidu spremnost bivšeg američkog predsednika na svaku vrstu saradnje sa sudovima, ali i tajming racije koja se odigrala, postavlja se pitanje da li je upad na imanje Trampovih imao ne zakonski, već politički povod?

FBI – stub američke duboke države

Srpski i američki univerzitetski profesor i analitičar Srđa Trifković, smatra da je upravo predsednička kandidatura motiv za čitavu situaciju kao i da nema nikakve sumnje da je Federalni istražni biro jedan od stubova američke duboke države. Trifković potvrdu o tome vidi, između ostalog, i u dešavanjima iz 2016. godine kada je FBI neposredno pre predizborne trke, zaštitio Hilari Klinton od daleko težih prekršaja u pogledu odnosa prema poverljivim dokumentima.
Podsećamo, Klintonova je koristila svoj privatni server za službenu korespodenciju i na njemu je imala preko 30 hiljada poruka. O svemu tome je FBI imao podatke, međutim, istraga nikad nije pokrenuta. Iste godine, visokopozicionirani agent FBI Piter Strok, izjavio je u SMS prepisci da će se Federalni biro „pobrinuti“ da ne dođe do Trampove pobede.
Dodao bih da je FBI u svojoj raciji zapravo pomogao Trampu jer je time samo potvrđena ionako već prisutna uverenost republikanskog biračkog tela, odnosno najvećeg dela republikanskog biračkog tela, da su karte podeljene protiv Trampa i da je zapravo ta ista duboka država, uključujući i FBI, rešena da ga spreči da učestvuje na izborima 2024, kakvim god sredstvima to bilo moguće, izjavio je Trifković za Sputnjik.

Ustav važi za sve, ali po potrebi

Pored podizanja tužbe i isticanja da mu je upadom na imanje prekršeno pravo zagarantovano Četvrtim amandmanom Ustava SAD, bivši američki predsednik zahteva i poseban autoritet koji će nadgledati istragu koja se protiv njega vodi, budući da tvrdi da je FBI imao mogućnost da podmetne inkriminišuće dokaze na licu mesta. Trampovim advokatima, niti bilo kome drugom, prisustvo nije bilo dozvoljeno prilikom pretresa, koji je potpisao američki sudija za prekršaje Brus Rajnhart. Trampov tim podseća da se još u maju odazvao pozivu suda i „pristao“ da nadležnima pruži uvid u klasifikovana dokumenta, i sam pozvavši FBI da dođe u njegovu kuću na Floridi.
Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde. Sprovođenje zakona se ne može koristiti kao oružje u političke svrhe, navodi Tramp.
© AP Photo / Chris SewardBivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini
Bivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Bivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini

Kako je Kenedi prošao…

Trifković smatra uznemiravajućom činjenicu da je sudski sistem u Sjedinjenim državama, kako kaže, duboko kompromitovan, kao i da je deo istog aparata koji pokušava da uništi Trampa. On naglašava da su američki sudovi verifikovali ishod izbora 2020. godine, uprkos očiglednim nepravilnostima koje su uključivale čak i direktno protivustavne odluke administrativnih instanci.
Trifković ne isključuje nijedan scenario borbe protiv Trampove kandidature, a podseća i kako je prošao Džon Kenedi u Dalasu 1963. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala