- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hoće li republikanci zbog skandala zatražiti opoziv Bajdena?

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Male su šanse da će uslediti opoziv Džozefa Bajdena, uprkos skandalu koji je izbio zbog pranja „ukrajinskog“ novca zarad ostanka demokrata na vlasti i istrage povezane s prljavim poslovima američkog predsednika i njegovog sina Hantera, ocenjuju ruski eksperti.
Što se Rusije tiče, Moskvi je svejedno da li će „u vašingtonskom sedlu“ sedeti demokrate ili republikanci, s obzirom da antiruska agenda, u svakom slučaju, ostaje nepromenjena.
To što republikanci traže informacije o mogućim finansijskim vezama Demokratske partije i vlade Ukrajine govori da se predizborna kampanja za američke predsedničke izbore zahuktava, kaže ruski stručnjak za Ameriku Vladimir Batjuk, komentarišući indicije da su milijarde dolara američkih poreskih obveznika, koje su poslate Ukrajini kao vojna pomoć, potencijalno mogle biti uložene u berzu kriptovaluta FTX koja je kasnije donirala demokratama da ostanu na vlasti u SAD.
„Očigledno je da je ovo direktna posledica činjenice da su republikanci konačno dobili većinu u Predstavničkom domu i sada imaju priliku da sprovedu parlamentarnu istragu oko finansijske i vojne pomoći, koju je demokratska administracija pružala Ukrajini. Po svemu sudeći, računaju na to da će doći do mnogo zanimljivih saznanja i otkrića koja će im omogućiti da predstave Bajdenovu administraciju kao korumpiranu i optuže ih da su razgrabili sredstva američkih poreskih obveznika. Sve ovo će biti od pomoći Republikanskoj stranci u uslovima predizborne kampanje, koja je praktično počela, za predsedničke izbore u SAD, 2024. godine“, kaže Batjuk.
Ilja Kravčenko, savetnik direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI), smatra da tok te istrage neće biti previše snažan, a da efekat neće biti onakav kakav bi mogao da bude da su republikanci imali veću prednost u Predstavničkom domu i tim pre da su dobili većinu u Senatu.

„U tom slučaju bi mogli da pokrenu ozbiljnije istrage ne samo o demokratama i u vezi sa isporukom oružja, već i mnogo šire, uključujući i Bajdenovu administraciju. U sadašnjim uslovima nemaju šanse da to učine. Ipak, takvi pokušaji će se nastaviti, jer će to biti više politički potez, s obzirom da su već počeli da se spremaju za predsedničke izbore...“, kaže ekspert.

Bez obzira na da li će biti neke ozbiljne istrage ili ne, ovaj slučaj ni na koji način neće uticati na ključno pitanje - na podršku Vašingtona Kijevu, ističe Kravčenko.
„Bez obzira na to kakvu će istragu voditi, politika Vašingtona će i dalje ciljano ići u antiruskom pravcu i s tim u vezi, oružje će, nažalost, nastaviti da isporučuju Kijevu“, ističe ekspert.
CC0 / Pixabay / Moskvi je svejedno da li će u SAD biti na vlasti demokrate ili republikanci pošto to neće zaustaviti antirusku histerija, koja traje godinama „i samo se pogoršava“, kažu eksperti
SAD i Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Moskvi je svejedno da li će u SAD biti na vlasti demokrate ili republikanci pošto to neće zaustaviti antirusku histerija, koja traje godinama „i samo se pogoršava“, kažu eksperti

Prljave igre i skandali

Jedno je očigledno, Ameriku potresaju afere vezane za vladajuću stranku i lično predsednika Bajdena. Skandal sa demokratama i pranjem para, prati i skandal sa Bajdenovim sinom Hanterom i njegovim mutnim poslovima. Zbog toga republikanci planiraju da sprovedu istragu o poslovanju Džoa Bajdena i njegove porodice.
Republikanac Džejms Komer je saopštio da je američki predsednik bio aktivno uključen u prekookeanske poslove koji uključuju i njegovog sina Hantera. Komer tvrdi da je „učešće predsednika u bogaćenju njegove porodice zloupotreba”, te da su otac i sin učestvovali u "rasipanju, prevari i zloupotrebi" u međunarodnim poslovima, a i kršili zakon o registraciji stranih agenata, bavili se pranjem novca, utajom poreza i drugim kriminalnim radnjama.
„Postoji mnogo dokaza da je Hanter Bajden bio umešan u korupcijske šeme tokom svog aktivnog poslovanja u Ukrajini, i da je te korupcijske šeme podržavao i podsticao njegov otac, koji je u to vreme bio potpredsednik SAD. I ovo opet može postati veoma moćan propagandni resurs u rukama republikanaca u kontekstu predsedničke kampanje“, ocenjuje Batjuk.
Kravčenko smatra da su, uprkos ovim skandalima, minimalne šanse za Bajdenov impičment, pošto republikanci nemaju većinu u Senatu.
„Iako su demokrate naizgled imale sve poluge uticaja, videli smo čak i na primeru Trampa da do nikakvog impičmenta nije došlo... U ovim uslovima, republikanci imaju još manje mogućnosti da se time ozbiljnije pozabave... Što se tiče Bajdena, mislim da će njegova administracija i demokrate učiniti sve da ova priča ne ode dalje, a uz to uvek može uslediti i uzvratni udarac demokrata na republikance i uvek mogu optužiti Trampovu porodicu za neke događaje...“, ističe Kravčenko.

Ko je Kremlju po volji – demokrate ili republikanci

Kravčenko naglašava da je Moskvi svejedno ko će pobediti na američkim predsedničkim izborima, pošto to neće zaustaviti antirusku histerija, koja traje godinama „i samo se pogoršava“.
„Ovde čak ne postoji ni jedan gest, ni jedan signal s američke strane koji bi bio usmeren ka normalizaciji odnosa...“, kaže ekspert.
Drugim rečima, eventualni odlazak demokrata i dolazak republikanaca na vlast ne bi ništa promenio u odnosu Vašingtona i Moskve.
„Mislim da ne bi promenio ništa, jer je to sistemski problem u američkom establišmentu. To je veoma zgodan instrument za prebacivanje pažnje američkog biračkog tela i u principu to čak omogućava da se i republikanci i demokrate ujedine u tom pitanju, za razliku od mnogih drugih. Nažalost, naši odnosi ne zavise od toga da li su na vlasti demokrate ili republikanci. Odnosno, antirusku retoriku i antirusku politiku vode i jedni i drugi“, ocenjuje Kravčenko.
Ekspert ne isključuje mogućnost da će demokrate ponovo optužiti Rusiju za umešanost u predstojeće američke predsedničke izbore, uprkos tome što je Bajden posle ovih aktuelnih izbora priznao da nikakvog mešanja nije bilo. Ovog puta optužbe izostale pošto su demokrate zadržale kontrolu nad Senatom.
„Kod njih sve mahom zavisi od političke težine. Ako izbori prođu loše, odmah slede svakakve optužbe i demagogija... Sve je to čisto politička igra...“, zaključio je Kravčenko.
S druge strane, Batjuk ističe da je glavni problem to što američka politička elita vidi Rusiju kao neprijatelja, ali smatra da bi dolazak republikanaca na vlast mogao nešto da promeni u odnosima Rusije i SAD.
„Nešto se može promeniti, jer će republikanci manje pažnje posvećivati smenama režima i širenju demokratije širom sveta, a više američkim problemima. Ako se to dogodi, onda će postojati šansa da se u izvesnoj meri smanji intenzitet konfrontacije između dve supersile“, ocenjuje ekspert.
Izbori za Kongres SAD 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
SVET
Bez „crvenog talasa”: Kako će se američki izbori odraziti na odnos Vašingtona prema Rusiji i Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala