Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Drecun: Treba očekivati da Priština u poslednjem trenutku prihvati sugestije EU

© Foto : Kancelarija za Kosovo i MetohijuNova zastava Srbije na spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči
Nova zastava Srbije na spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je u toku intenzivna razmena mišljenja i stavova između Brisela i Prištine i da bi, zbog stavova zapadnih zemalja i SAD, trebalo očekivati da Priština u poslednjem trenutku prihvati njihove sugestije.
Drecun je u izjavi za Tanjug kazao da je na delu pokušaj EU da u dogovoru sa privremenim institucijama u Prištini na neki način spreči podizanje tenzija koje će sigurno uslediti, ako Priština počne da naplaćuje kazne Srbima zbog toga što nisu preregistovali automobile.
"Sama činjenica da je Borelj pozvao Besnika Bislimija, glavnog pregovarača Prištine, da razgovara sa Miroslavom Lajčakom pokazuje da je EU svesna da je problem u Prištini, i da on mora da se reši tako što će Priština odustati od namera koje ima", rekao je Drecun.
Ocenio je da te namere očigledno idu u pravcu izazivanja sukoba na severu Kosova.
"Izgleda da je u toku intenzivna razmena mišljenja i stavova između Brisela i Prištine i trebalo bi očekivati, zbog satavova zapadnih zemalja, posebno SAD, da Priština, ipak, u poslednjem trenutku prihvati njihove sugestije", kazao je Drecun.
Ukazao je da rešenje nije da se odloži primena jednostrane odluke o tablicama, već da se od nje odustane i da se dogovor o tablicama u kasnijem periodu postigne kroz razgovor sa Beogradom.
"Bez toga nema povratka politčkih predstavnika Srba u institucije privremene samouprave, kao i bez formiranja Zajednice srpskih opština", istakao je Drecun.
Ocenio da bi bilo dobro da se onemogući Priština da nakon isteka roka koji je sama postavila, uz primenu nasilja, počne da kažnjava Srbe koji nisu preregistrovali automobile.
"Moramo da sačekamo da vidimo da li će aktivnosti koje sprovodi EU prema privremenim institucijama u Prištini doneti neki rezultat", rekao je Drecun.
On je dodao da bi postizanje dogovora koji bi odložio primenu jednostrane odluke Prištine ili je potpuno ukinuo, što je zahtev Beograda, onemogućilo Prištinu da upotrebi nasilje.
"To bi bio značajan doprinos za smanjivanje mogućnosti da dođe do širih sukoba. U najavi vidimo mogućnost da Priština iskoristi situaciju i ponovo izazove detsbilizaciju, tenzije i eventualne sukobe preko raspisivanja izbora u četri opštine na severu Kosova. Priština umesto da rešava razlog problema dalje komplikuje stvari, ide sa silom, pretnjom zastrašivanjem Srba", kazao je Drecun.
Naglasio je da je potpuno jasno da najveći broj Srba neće izaći na izbore, ako se oni budu održali.
"Uprkos tome Priština želi da nekako održi te izbore i čak iz Centralne izborne komisije najavljuju da će priznati rezultate, bez obzira koliko će ljudi izaći. Izaći će nešto Albanaca, možda nešto Bošnjaka, ali Srbi neće izaći. To je u startu nova najava destabilizacije. Idemo iz jedne loše situacije, u drugu još goru", rekao je Drecun.
Dodao je da će možda probem sa tablicama da se privremeno reši i smiri situacija, ali se posle, kako je kazao, priprema još gora situacija vezano za izbore.
"Priština ne želi nikakve dogovore, njihov jedini cilj je da se izazovu sukobi i koristiće svaku moguću situaciju da to i izazove. Problem Prištine je institucionalna i politička kriza. Problem i za Prištinu i za Zapad je kada u privremenim institucijama nema drugog po brojnosti naroda, Srba. Nema multietičosti tih institucija ili kako na Zapadu vole da kažu, nema napretka Kosova", kazao je Drecun.
Dodao je da to stvara ozbiljnu političku krizu i stvara pritisak na Prištinu, pa je, kako je rekao, vrlo moguće da u nerednih nekoliko meseci dođe do prevremenih izbora na KiM.
"Već se vide neki kontakti predstavnika Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova sa američkim i evropskim zvaničnicima i dilomatama. Čini se da se, možda, čitava stvar usmerava prema tim mogućim novim izborima i prema prekompoziciji vlasti, da Aljbin Kurti jednostavno ode sa vlasti i možda ove dve stranke fomriraju većinu", kazao je Drecun.
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SRBIJA
Nikakav dogovor nije postignut - reagovala Kancelarija za KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala