- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Da li je Tviteru došao kraj? Mask ga „sahranio“, kancelarije zatvorene, zaposleni masovno odlaze

© AP Photo / Mary AltafferLogo Tvitera na zgradi sedišta kompanije u Njujorku
Logo Tvitera na zgradi sedišta kompanije u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Mnogi korisnici Tvitera veruju da je toj društvenoj mreži došao kraj, pošto je njen novi vlasnik, milijarder Ilon Mask objavio neočekivane fotografije – montažu nadgrobnog spomenika sa znakom Tvitera, kao i piratsku zastavu, koja može da znači i smrt. Sve to je uradio u danu kada su kancelarije kompanije privremeno zatvorene.
Nova kriza u Tviteru počela je kada je Ilon Mask poslao zaposlenima i-mejl kojim traži da „ekstremno teško rade“, odnosno da se poslom bave visokim intenzitetom u dužim smenama, ili da napuste kompaniju. Pošto je istekao ultimatum, mnogi zaposleni odlučili su da napuste Tviter, a među njima su brojni inženjeri zaduženi za otklanjanje grešaka i neometan rad sistema. To je još jedan udar na funkcionalnost kompanije, posle talasa otkaza odmah posle Maskovog preuzimanja Tvitera, navode američki mediji.
Sam Ilon Mask takve navode „začinio“ je objavama na svom Tviter nalogu. On je, bez ikakvog komentara, objavio piratsku zastavu sa lobanjom i ukrštenim kostima, koja je simbol za gusare, ali i za smrt, otrov...
Potom je objavio i čudan mim, odnosno foto-montažu groba i nadgrobnog spomenika, na kome je čuvena plava ptičica Tvitera i kojim je najverovatnije aludirao da je „stari“ Tviter sahranjen, ali ni to do kraja nije jasno.
U međuvremenu, kancelarije Tvitera su privremeno zatvorene, i to samo dan pošto je Mask ukinuo rad od kuće. Američki mediji tvrde da je najverovatniji razlog sprečavanje bezbednosnih rizika, jer veliki broj onih koji su dali otkaz ima kartice koje im omogućavaju ulazak u zgradu. Kancelarije su na sličan način bile privremeno zatvorene i kada je novi menadžment Tvitera nedavno delio otkaze.
Čak i pojedini američki mediji spekulišu sa mogućnošću da će Tviter biti potpuno zatvoren, pa je tako „Vašington post“ objavio uputstvo za korisnike kako da skinu svoj sadržaj sa te društvene mreže.
U drugim medijima navodi se da će Tviter, posle novog napuštanja zaposlenih, ostati sa samo 2.000 radnika od 4.000, koliko ih je bilo posle masovnih otkaza, što neće biti dovoljno za osnovno održavanje društvene mreže.
Tviter se prethodno suočio i sa brojnim zamrzavanjima oglašavanja pošto ga je preuzeo Ilon Mask, posle poziva uticajnih nevladinih organizacija. Te nevladine organizacije pozvale su oglašivače da se ne oglašavaju na Tviteru, optužujući Ilona Maska da će „zatrovati informacioni ekosistem“.
Sa druge strane, Mask je, u objašnjenju oglašivačima, naveo da je njegova želja da kupi Tviter podstaknuta time što je, kako je rekao, „za budućnost civilizacije važno da postoji „digitalni trg“, na kom može da se debatuje o širokom rasponu uverenja na zdrav način, bez pribegavanja nasilju“.
Sedište Tvitera u San Francisku - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SVET
Masovna otpuštanja u Tviteru, na udaru i tim za borbu protiv dezinformacija
Ilon Mask ulazi u upravnu zgradu Tvitera - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
EKONOMIJA
Mask upozorava na bankrot „Tvitera“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala