- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Masovna otpuštanja u Tviteru, na udaru i tim za borbu protiv dezinformacija

© AP Photo / Jeff ChiuSedište Tvitera u San Francisku
Sedište Tvitera u San Francisku - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta i novi vlasnik Tvitera, otpustio je veliki broj zaposlenih u toj društvenoj mreži, a među njima su i zaposleni zaduženi za suzbijanje dezinformacija.
Mask je otpustio gotovo polovinu od 7.500 zaposlenih u Tviteru, a rezovi su najviše uticali na timove za poverenje u proizvode i bezbednost, politiku, komunikaciju, tvitovanje, etičku veštačku inteligenciju, nauku o podacima, istraživanje, mašinsko učenje, društvenu dobrobit, pristupačnost, pa čak i određene ključne inženjerske timove, navodi se u tvitovima otpuštenih i ljudi upoznatih sa materijom, prenosi Verdž.

Među otpuštenima i članovi tima za proveru informacija

Otpuštanja su počela ubrzo nakon što je zaposlenima interno poslato obaveštenje od tome da će „kompanija proći kroz težak proces smanjenja radne snage na globalnom nivou“.
Prema elektronskim porukama koje su poslate otpuštenima, oni će i dalje biti plaćeni i primati beneficije do datuma koji odgovara federalnim zakonskim propisima o masovnom otpuštanju u SAD.
Među otpuštenima su i takozvani kuratori, članovi tima zaduženog za sprečavanje dezinformacija i proveru relevantnosti informacija, uključujući i one o američkim izborima za Kongres koji predstoje 8. novembra, navode mediji u SAD.

Otkazi posledica povlačenja oglašivača

Vlasnik Tvitera Ilon Mask rekao je da je kompanija prinuđena na otpuštanja zbog povlačenja određenog broja oglašivača usled pritiska aktivista koji tvrde da će njegovim preuzimanjem te društvene mreže biti promenjena politika u moderiranju, odnosno da će biti olakšano širenje lažnih vesti ili govora mržnje, prenosi „Vol Strit džurnal“.
Među velikim kompanijama koje su privremeno obustavile oglašavanje su „Fajzer“, „Mondelez“, „Dženeral mils“, „Folksvagen“, „Audi“...
Mask je rekao da se politika moderiranja neće menjati, te da je učinio sve da uveri oglašivače kako su njihovi strahovi neopravdani, ali da je to bilo uzalud.

Dnevni gubitak Tvitera četiri miliona dolara

On je na Tviteru naveo i da su otpušteni radnici dobili tromesečnu otpremninu, što je 50 odsto više nego što zahteva zakon, te da su otkazi bili neminovni u kompaniji koja beleži dnevni gubitak od četiri miliona dolara.
Nekoliko zaposlenih već su podneli tužbu protiv Tvitera zbog otkaza, tvrdeći da je kompanija prekršila zakone koji zahtevaju da kompanije daju obaveštenje najmanje 60 dana pre masovnog otpuštanja.
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SVET
Ilon Mask objavio koliko će se naplaćivati verifikovani nalozi na Tviteru
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
SVET
Može li Ilon Mask potpuno da oslobodi Tviter
Ilon Mask nastupa preko video-veze na konferenciji Novo znanje u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SVET
„Želim da pomognem čovečanstvu“: Mask objasnio zašto je kupio Tviter
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala