- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Može li Ilon Mask potpuno da oslobodi Tviter

© AP Photo / Patrick PleulIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Nakon višemesečne sage o kupovini i prodaji svetski uticajne društvene mreže, začinjene tužbom, svađom novog vlasnika Ilona Maska sa menadžmentom i najavama promene uređivačke politike, osnivač Tesle je kupio „Tviter“ za 44 milijarde dolara.
O konkretnim budućim koracima novog rukovodstva ove društvene mreže profesor i filozof Nikola Tanasić nije hteo da nagađa, ali je iz reči samog Maska izvukao par zaključaka o potencijalnim promenama koje će uslediti i budućem karakteru uređivačke politike „novog“ Tvitera.
„On ima lično velike ambicije za tviter i te ambicije nisu ekonomske već političke prirode. Mask smatra tviter za perspektivnu mrežu kao mesto za politički dijalog i smatra da ona treba da obezbedi odgovarajuće uslove da se taj dijalog vodi u uslovima slobode govora“, rekao je Tanasić.
Mask je, kako navodi Tanasić, jako zainteresovan za ukidanje elemenata koje prepoznaje kao ograničavanje slobode govora i smatra da tviter, kao i društvene mreže generalno, ima sklonost da se pocepa na domene koji isključivo servisiraju stavove ili ekstremne levice ili ekstremne desnice.

Da li se Tramp vraća?

Pređašnja uređivačka politika, koju su mnogi smatrali preterano liberalnom, omogućavala je otvoreno targetiranje tviter profila na kojima su se plasirali stavovi drugačiji od onih koje zastupa zvanični Zapadni narativ.
Paradoksalno, najpoznatija žrtva liberalne cenzure bio je upravo predsednik Sjedinjenih Američkih Država — Donald Tramp čiji nalog je ukinut. Pored zvaničnika i organizacija, ovakva politika dovodila je i do obeležavanja naloga „običnih ljudi“ koji su zastupali stavove suprotne onima koje odobravaju odobravaoci „ispravnog“ narativa, pa je tako dolazilo do situacija u kojima je tviter algoritam pored imena i prezimena ljudi, bez pitanja ili pristanka istih, stavljao znak koji ih je obeležavao kao zvanična glasila vlada onih zemalja koje se ne uklapaju u ideološke okvire Tviter uredništva.
© AP Photo / Jeff ChiuSedište Tvitera u San Francisku
Sedište Tvitera u San Francisku - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Sedište Tvitera u San Francisku
Mask nije najavio potpuno otvaranje i ukidanje cenzure tako da je veliko pitanje kako će sada stajati stvari sa označenim državnim profilima, ali u svakom slučaju napraviće određene korake koji će da spreče mogućnost kao što se do sada događalo da izjave visokoprofilnih političkih zvaničnika, kao što je Tramp, prosto budu obrisane, ili ukinute ili zatamnjene.

Alternative odavno već postoje

Politika moderiranja svakako će se nastaviti u cilju sprečavanja sprovođenja internet nasilja što će opet, kako smatra Tanasić, predstavnici agresivnijih ili ekstremnijih stavova protumačiti kao cenzuru. Promene koje bi usledile morale bi biti radikalno nove kako bi privukle ljude i masovno podigle korišćenost i čitanost mreže.
Ipak, i pored takvih promena, Tanasić napominje da će ponovna popularizacija Tvitera ići sporo i teško, budući da alternative već odavno postoje.
„Sad već postoje druge mreže, postoje regionalne mreže poput kineskih koje imaju veliku ekspanziju, u krajnjoj liniji postoji Telegram koji već godinama nastupa upravo sa tih pozicija na koje se sad poziva Mask“.

Čistka rukovodstva

Mask je optužio prethodno rukovodstvo za obmanu i davanje pogrešnih informacija o kompaniji zbog čeka se čitav proces odužio i odneo na sud, a odmah po kupovini otpustio je izvršnog i finansijskog direktora, kao i šefa pravnih poslova i politike. Po Maskovim rečima, njegova ideja je čišćenje lažnih naloga u cilju očuvanja platforme kao mesta za slobodu govora, poredeći je sa antičkim forumom ili agorom.
„On smatra da tviter treba da bude to — dakle prostor za politički dijalog u uslovima slobode govora i prvenstveno platforma koja promoviše slobodu govora u nekim racionalnim okvirima uz, naravno, ograničavanje svega onoga što se može smatrati govorom mržnje, pozivanjem na nasilje i slično, zaključio je Tanasić za Sputnjik.
Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
RUSIJA
Medvedev dao Ilonu Masku savete o Tviteru i Starlinku u Ukrajini
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SVET
Tramp: Tviter je sada u rukama razuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala