- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća: Ne guramo Zelenskog ka pregovorima sa Rusijom

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne guraju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom, Kijev će sam odlučiti kada je spreman za pregovore, izjavio je na brifingu portparol Bele kuće Džon Kirbi.
On je ovako odgovorio na molbu da prokomentariše saopštenja Pentagona da se „ove zime može pojaviti mogućnost za političko rešavanje sukoba u Ukrajini ili makar početak pregovora“.
„Nećemo razgovarati sa Rusima o okončanju rata bez učešća Ukrajine, trenutno nema pregovora, jer je Zelenski jasno dao do znanja i ne treba ga kriviti što još nije spreman za njih“, dodao je Kirbi.
On je istakao da Vašington insistira na tome da se „nikakva pitanja koja se tiču Ukrajine neće rešavati bez Kijeva“.

„Svi u administraciji su saglasni da bi se rat mogao danas završiti da je (ruski predsednik Vladimir) Putin uradio prave stvari. Takođe se svi slažemo da je izuzev povlačenja ruske vojske, drugi najbolji ishod diplomatski postignut sporazum“, rekao je portparol.

Kirbi je još objavio da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena radi sa Kongresom na izdvajanju dodatne pomoći Ukrajini.

SAD se slažu sa Rusijom po pitanju nuklearnog rata

Kirbi se još osvrnuo na pitanje nuklearnog rata rekavši da se SAD slažu sa Rusijom da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da on ne treba ni da bude pokrenut.

Prema njegovim rečima, u trenutnim uslovima, kada Vašington, sa njegove tačke gledišta, evidentira „opasnu retoriku“ iz Moskve povodom mogućnosti primene nuklearnog oružja, SAD smatraju da je posebno važno da se kanali za komunikaciju sa Rusijom drže otvorenima.

Portparol je zaključio da je to neophodno kako bi se izbegle eventualne pogrešne procene u nuklearnoj sferi.
Prethodno je predsednik Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili izjavio da SAD smatraju da bi borbena dejstva u Ukrajini mogla da se sporije odvijaju s početkom zime, što bi otvorilo mogućnost za rešavanje ovog sukoba.
Zastavice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
SVET
Mediji: Stejt department priprema teren za moguće pregovore Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala