- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Stejt department priprema teren za moguće pregovore Rusije i Ukrajine

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaZastavice Rusije i Ukrajine
Zastavice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Stejt department trenutno priprema teren za moguće buduće pregovore između Rusije i Ukrajine, međutim u administraciji Vašingtona postoje nesuglasice o potrebi da se preduzmu takvi koraci, piše list „Politiko“, pozivajući se na nekoliko predstavnika američke administracije.
Prema podacima lista, nesuglasice na ovu temu su se pojavile u Vašingtonu prošle nedelje, kada je načelnik Združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili, u govoru na događaju u Ekonomskom klubu u Njujorku, ukazao da nedvosmislene vojne pobede u sukobu u Ukrajini, verovatno, neće biti i strane bi trebalo da se okrenu drugim sredstvima. Kako smatra general, predstojeća zima otkriva mogućnosti za početak pregovora između Ukrajine i Rusije.
Takvo mišljenje, kako piše „Politiko“, imaju mnogi u Pentagonu. Visoki predstavnici američkog Ministarstva odbrane smatraju da Kijevu neće biti jednostavno da istisne rusku vojsku sa tih teritorija, koje Kijev želi da zauzme.

„Zašto sada ne bi počeli da razmatraju mirovne sporazume?“, izjavio je jedan činovnik koji smatra da je situacija u Hersonskoj oblasti primer toga kakve žestoke borbe i gubici ljudi mogu biti pred nama.

Drugi sagovornik je rekao da Stejt department, u međuvremenu, priprema teren za moguće mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije. Kako navodi list, američka administracija podvlači, da će Vašington takve konsultacije vodite samo zajednički i u bliskoj koordinaciji sa Kijevom.
Još jedan predstavnik administracije je saopštio da nikakve konkretne diplomatske korake američka strana nije preduzimala.
„Nema nikakvih planiranih mesta za pregovore, papira i strategije za pregovore“, rekao je on, opovrgavši informaciju o konkretnim naporima u pripremi dijaloga.

Stav Saveta za nacionalnu bezbednost

Savet za nacionalnu bezbednost (SNB) Bele kuće aktivnije nego drugi istupa protiv početka pregovora. Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da ne smatra da je to dobra ideja. Prema rečima jednog predstavnika administracije, svi ostali u u SNB-u imaju sličan stav.
Pritom, kako se utvrđuje, u administraciji SAD smatraju, da se stav SNB-a o pregovorima utvrdio nakon što je izjava Milija izazvala negodovanje Kijeva. Prema listu, Vašington pokušava da smiri ukrajinske kolege.

„Ono što su zvaničnici Bele kuće spremni da govore javno i ono što misle privatno nije nužno ista stvar. Mili govori ono što misli. Siguran sam da bi, ponekad, službenici Bele kuće voleli da ne izgovara naglas ono što ne treba da izgovara“, konstantovao je još jedan izvor. Drugi sagovornik je, pritom, izjavio da se o temi regulisanja razmatra u Beloj kući.

Prema podacima iz članka, preporuke zvaničnika koji se zalažu za razmatranje predstojeće zime kao mogućnosti za diplomatiju, do sada nisu uticale na stav američkog predsednika Džozefa Bajdena ili najvećih predstavnika njegove administracije.
Osam izvora lista „Politiko“ su naveli da javno ili privatno poslati signali, koji se odnose na to da li SAD treba da počnu ozbiljnije da razgovaraju sa Ukrajinom o mirovnim pregovorima sa Rusijom, pogoršavaju američko-ukrajinske odnose.

Mogućnosti za dijalog

Američki predsednik je 14. novembra na pres konferenciji, nakon bilateralnog sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom upozorio, da Vašington neće voditi pregovore o Ukrajini bez učešća Kijeva.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije izjavio, da je rukovodstvo Rusije, kao i ranije, spremno za konsultacije o Ukrajini. On je naveo, da će Rusija saslušati kolege sa Zapada, ako predlože da se organizuje sastanak o smanjenju tenzija s obzirom na interese Moskve. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bi pregovore o Ukrajini trebalo pre svega voditi sa Vašingtonom.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
RUSIJA
Rusija: Nećemo prihvatiti preduslove za pregovore o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala