- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Američka kongresmenka: Pomažući zemljama u ratu – SAD peru novac

CC0 / piksabej / Novac
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
Pratite nas
Članica Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin optužila je američke vlasti za pranje novca preko novčane podrške koju pružaju drugim zemljama.
Ona je o tome govorila u intervjuu bivšem savetniku prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa Stivu Benonu, koji je objavljen na društvenoj mreži „Truth Social“.
„Dozvolite mi da ispričam, kako se odvija pranje novca. Reč je o novcu koji se izdvaja za države u kojima se vodi rat“, naglasila je kongresmenka.
Grin je poručila da američki građani imaju pravo da znaju kuda idu sredstva koja dodeljuje Vašington.

„Tokom koliko godina je novac američkih građana upućivan stranim državama širom sveta kao pomoć? Da li primećujete da su se bilo kakve promene desile zbog svog tog novca koji je poslat svim tim zemljama? Ne, ništa se i nikada ne menja“, zaključila je političarka.

Ona je naglasila da je u cilju uspostavljanja kontrole nad dodeljenom pomoći, zajedno sa partijskim kolegama juče podnela na razmatranje u Kongresu predlog rezolucije o reviziji sredstava koja se izdvajaju za Ukrajinu.
Zakonodavci zahtevaju da se svi dokumenti i diskusije o dodeljivanju sredstava Kijevu, uključujuću za vojnu, civilnu i finansijsku pomoć, unapred šalju na usaglašavanje.
Mardžori Tejlor Grin je, inače, autor rezolucije o impičmentu aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena. Tokom jednog predizbornog mitinga Grin je poručila da „uz republikance nijedan dolar više neće otići u Ukrajinu. Najvažnija je naša zemlja“.
Ovog proleća, američki Kongres opredelio je oko 40 milijardi dolara za različite vrste pomoći Kijevu, uključujući vojnu i ekonomsku.
U oktobru je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon po kome će se nastaviti finansiranje američke Vlade do dredine decembra, koji podrazumeva i 12,4 milijarde dolara nove pomoći Ukrajini.
Ranije su republikanski kongresmeni uputili pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kome su zatražili informacije o mogućim finansijskim vezama Demokratske partije i vlade Ukrajine preko kripto berze FTX koja je bankrotirala.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SVET
Hoće li republikanci zbog skandala zatražiti opoziv Bajdena?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala