- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Turski ekspert o incidentu u Poljskoj: Kijev od samog početka pokušava da uvuče NATO u sukob

© Sputnik / Ivan Rodionov / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa "Uragan" u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Višecevni bacač raketa Uragan u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Incident sa raketama koje su pale na teritoriju Poljske na granici sa Ukrajinom predstavlja pokušaj da se ukrajinska kriza pretvori u treći svetski rat, smatra politikolog Bariš Adibeli sa turskog Univerziteta Dumlupinar,

„Od samog početka konflikta predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na svaki način nastoji da u sukob uvuče NATO jer smatra da Alijansa može da ga okonča u korist Kijeva. Ali, realnost je da NATO ne štiti države koje nisu članice saveza“, rekao je politikolog za Sputnjik Turska.

Kako je rekao, SAD neprekidno traže od Zelenskog da se vrati pregovorima i da daju signal da su spremne da se pregovori sa Rusijom održe u određenom trenutku.
„To se Zelenskom ne dopada. Ukrajinske vlasti su shvatile da će se to dogoditi ali su računale da će na neki način uvući SAD u direktan sukob“, rekao je on.
Prema rečima politikologa, za sada nije poznato da li je incident sa raketama bio planiran ili ne, ali da su na teritoriju pali delovi ukrajinskog sistema S-300.

„Kijev je zajedno sa Litvanijom, Letonijom, Estonijom i Poljskom iskoristio incident kao povod da se obrati NATO i pokušao da progura u Alijansi svoj stav“, rekao je Abideli i dodao da je izbalansiran pristup svetskih lidera po ovom pitanju sprečio krajnje opasan proces koji bi mogao da pokrene veoma rizičnu spiralu sukoba u Evropi.

Ipak, incident koji se dogodio pokazao je kakve su razmere postojeće opasnosti. U budućnosti su moguće slične takve provokacije i za NATO je to veliki problem, zaključio je turski politikolog.
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador smatra, povodom situacije u Poljskoj, da nema eskalacije sukoba.

„Ne vidim da dolazi do eskalacije sukoba, da se situacija pogoršava, osećam da situacija ide već u pravcu deeskalacije i u pravcu mira“, rekao je on za Sputnjik.

Ipak, upozorio je da ima država „najratobornijih, najiracionalnijih“ koje žele produžetak sukoba, ali da ima signala da međunarodna zajednica želi da se situacija razreši mirnim putem.
Podsetimo, poljski mediji su 15. novembra javili da dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden rekao da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da Alijansa nema dokaza da je pad rakete u Poljsku rezultat namernih dejstava.
Policija istražuje mesto pada rakete u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SVET
Mediji: Kijev priznao da je upotrebio PVO u blizini mesta pada rakete u Poljskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala