Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Španska rampa za Prištinu: Ništa od vizne liberalizacije

© AP Photo / Daniel Ochoa de OlzaZastava Španije iznad trga Sibeles u Madridu
Zastava Španije iznad trga Sibeles u Madridu - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Rok da zemlje EU iznesu komentare na predlog Češke o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo danas je istekao, a najmanje dve zemlje članice prekinule su takozvanu tihu proceduru i sprečile da predlog dobije zeleno svetlo na Radnoj grupi EU, tvrde prištinski mediji.
Prigovor je podnela Španija, dok je nekoliko drugih zemalja zatražilo dodatna pojašnjenja, tvrde diplomatski izvori za medije u Prištini.
Predlog Češke, zemlje koja trenutno predsedava EU, bio je da se stupanje na snagu vizne liberalizacije za Prištinu poveže sa operacionalizacijom sistema putovanja ETIAS, što je tražila Francuska, ali istovremeno treba odrediti i datum izvršenja rešenja „najkasnije do 1. decembra 2023. godine“.
Diplomatski izvori, međutim, kažu da stvorena situacija ne znači da češki predlog neće proći ni ubuduće, prenosi Kosovo onlajn.
Sada se očekuje da će češko predsedništvo, na bilateralnim sastancima sa zemljama koje su podnele primedbe, razjasniti neka tehnička pitanja.
Kako prenosi Koha, Španija bi želela da se stupanje na snagu odloži za 1. januar 2024. godine. Španija, inače, preuzima predsedavanje EU u julu 2023. godine.
Predsednica EK Ursula fon der Lajen. - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SRBIJA
Skoplju milioni evra, Prištini vizna liberalizacija: Šta je u Ursulinom koferu namenjeno Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala