- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Zapad „kroz zube” priznaje da je raketa koja je pala u Poljsku – ukrajinska

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Zapad priznaje da je raketa koja je pala na istoku Poljske ukrajinska, ali će nastaviti da izjavljuje da je Rusija opasna za NATO i da je neophodno dalje jačanje kolektivne odbrane, izjavio je potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Predviđamo dalji scenario. Zapadnjaci kroz zube priznaju da su te olupine – od dve ukrajinske rakete ispaljene iz S-300 (a to je PVO!), ali da je NATO, u smislu Poljske i drugih istočnoevropskih regruta, ipak u opasnosti, da je potrebno jačanje kolektivne odbrane, jačanje NATO-a i da treba nastaviti da se pomaže Ukrajini svim sredstvima, uključujući bolju PVO i druge naprednije ofanzivne sisteme“, saopštio je ruski senator na Telegramu.

On se posebno osvrnuo na „najkategoričniju zvaničnu izjavu“ po pitanju jučerašnjeg incidenta sa padom rakete, izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je okarakterisao incident kao „ruski raketni napad na kolektivnu bezbednost“ i pozvao je Zapad da deluje i da se „terorista postavi na mesto“.
„To su reči neodgovornog provokatora koji koristi svaku priliku da uvuče u sukob treće zemlje, počevši od SAD i NATO-a do Moldavije, pa čak i Belorusije“, naglasio je Kosačov.
Po njegovim rečima, to nisu reči predsednika, nego „čoveka u zelenoj majici koji lupa opasne gluposti“.
„Toliko opasne po svojim posledicama, da se od toga već ograđuju te iste SAD sa NATO-om“, konstatovao je parlamentarac.
Kosačov smatra da zapadni pokrovitelji zbog toga i drže „provokatora Zelenskog“ tu gde jeste – kako bi u svakoj prilici izjavljivali da je neophodno da se jača kolektivna bezbednost, te da je Rusija navodno pretnja po NATO.
„Zapamtite reči Zelenskog. Tako se još nije prevario. Tako zapaljivo još nije pričao. Ali i to će mu otpisati. Zelena majica kao simbol popustljivosti, neodgovornosti i nekažnjivosti“, zaključio je Kosačov.
Poljski mediji su objavili 15. novembra da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. Poginule su dve osobe. Nakon incidenta, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da su rakete ruske proizvodnje, dok je predsednik Andžej Duda istakao da zasad nema tačnih informacija o tome.
Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da ruska vojska nije gađala mete u području ukrajinsko-poljske granice, te da su izjave Varšave o umešanosti Moskve provokacija.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Incident u Poljskoj - pokušaj da se izazove sukob NATO i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala