- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Incident u Poljskoj - pokušaj da se izazove sukob NATO i Rusije

© AP Photo / John MinchilloPrvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Pad rakete u Poljsku je pokušaj da se izazove direktan vojni sukob NATO alijanse i Rusije, izjavio je prvi zamenik stalog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

„Postoje pokušaji da se izazove direktan vojni sukob NATO-a i Rusije koji može da ima posledica za ceo svet“, rekao je on.

Dodao je da će na sednici Saveta bezbednosti UN, tokom današnjeg dana, incident u Poljskoj biti glavna tema rasprave.

„Činjenice su važne i upravo one ukazuju da raketne udare na Poljsku teritoriju nije izvršila Rusija. Druga činjenica - momentalna histerija kijevskog režima i pozivi da se kazni Rusija, koje su odmah prihvatili Poljaci, odavno zatrovani rusofobijom“, naglasio je Poljanski.

Istakao je da je za ruske bivše zapadne partnere nezamislivo da priznaju ulogu Ukrajine i Poljske u ovoj opasnoj provokaciji.
„Međutim, ignorisati činjenice i prepisati sve Rusiji je za njih uobičajena stvar. Oni ne primećuju ko granatira Zaporošku nuklearku. Interesantno je kako će se ovaj put izvući!“, zaključio je Poljanski.
Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. Nakon toga premijer Poljske Mateuš Moravecki je sazvao sastanak Komiteta Saveta bezbednosti.
Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da izjave Poljske o „ruskim raketama“ su namerna provokacija u cilju eskalacije situacije, ruskim sredstvima nisu izvedeni nikakvi udari u blizini ukrajinsko-poljske granice.
Agencija „Asošijeted pres“ je pozivajući se na američke činovnike saopštila da je raketa, koja je pala u Poljsku, lansirale Oružane snage Ukrajine.
Zastave poljske i Evropske unije na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Poljske u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
RUSIJA
Pet stvari koje treba uzeti u obzir u vezi sa incidentom u Poljskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala