Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Orban: Srbija je ključna zemlja evropske bezbednosti

© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da ukoliko se iz te zemlje posmatra bezbednost Evrope, kada je reč o migracijama, ona zavisi od Srbije jer, kako je naveo - ukoliko Srbija brani svoje granice, brani i Mađarsku i ostatak kontinenta.
„Ključna zemlja bezbednosti Evrope je Srbija i zato smo dužni zahvalnost Srbiji", kazao je on.
Orban je, na zajedničkoj konferenciji za medije na kraju drugog trilateralnog samita Mađarske, Srbije i Austrije u Beogradu, kazao da bi trilateralna saradnja i borba protiv ilegalnih migracija bila mnogo lakša i uspešnija da je Srbija članica EU, kao i da Mađarska nastoji da se Srbiji što pre omogući punopravno članstvo u EU.
"Dok se to ne desi moraćemo granicu odbrane da spustimo što južnije. Mađarska će obezbediti ljudstvo i opremu", kazao je Orban ističući da je Mađarska od 2015. godine potrošila 1,6 milijardi evra za zaštitu granice, a od Brisela je dobila 1,2 odsto tog iznosa.
Navodi da je potrebno zahvaliti Srbiji za borbu protiv ilegalnih migracija i posebno je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za kojeg kaže da je "istorijski najbolji srpski partner Mađarske".
"Odnosi između Srbije i Mađarske imaju posebnu snagu. Delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedni drugima kada je kome potrebna pomoć. To nije političko pitanje, već pitanje instinkta opstanka. Mi Mađari osećamo to, a verujem i Srbi", kazao je mađarski premijer.
Kada je reč o migraciji u Mađarskoj, Orban kaže da su ove godine sprečili 250.000 ilegalnih prelazaka u njihovu zemlju.
"To znači da ih ima sve više, sve su agresivniji, krijumčari imaju oružje, ne samo da ga poseduju, već i koriste protiv službenika granične policije. Situacija je teška i današnji susret je važan ne samo za Mađarsku, već za ceo Balkan jer od migracije pati ceo Balkan", kazao je Orban.
Dodaje da "dugo vodi rat protiv ilegalne migracije" i da je svašta čuo na temu kako bi trebalo raditi, ali da veruje u jedan jedini metod na osnovu iskustva.
"Treba je sprečiti. Ilegalni migranti neće ući samo ako znaju da im neće uspeti da pređu granicu, ako su uvereni da mogu, pokušaće. Treba da im stavimo na znanje da preko naše granice nema prelaska, nema menadžmenta migracije, usmeravanja migracije, to treba zaustaviti, a ilegalan prelazak je krivično delo protiv kojeg se mora nastupiti", ističe mađarski premijer.
Kako navodi, Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji jer je pod pritiskom sa dve strane - s jedne strane sused Ukrajina gde se vodi rat i odakle postoji određeni pritisak, a s druge strane migranti koji dolaze preko Srbije.
Karl Nehamer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SRBIJA
Vučić sa austrijskim i mađarskim premijerom: Tri zemlje kreću u zajedničku akciju pre kraja godine
Zastava Srbije između zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SRBIJA
Vučić posle susreta sa Orbanom i Nehamerom: Da se pitaju Mađarska i Austrija sve bi bilo drugačije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala