- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

MIP o incidentu u Poljskoj: Kijev koristi svaku mogućnost da optuži Rusiju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Kijev koristi svaku mogućnost da optuži Rusiju i pokuša da konsoliduje zapadnu podršku, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, komentarišući raketni incident u Poljskoj.

„Posebno privlači pažnju to kojom brzinom su predstavnici kijevskog režima počeli da iznose optužbe na račun Rusije. Čini se da vlasti u Kijevu svojski koriste svaku mogućnost za optuživanje Rusije i pokušaj konsolidovanja zapadne podrške u svetlu toga što su mentori režima Zelenskog, čini se, umorni od njega. Naročito, jer preliminarne informacije o ovom incidentu ukazuju na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je zvanična reakcija mnogih članica NATO na raketni incident nečuvena, a strani mediji su proširili lažne tvrdnje da je mogući krivac Rusija.
U saopštenju se dodaje da je Moskva uverena da će nepristrasna istraga raketnog incidenta u Poljskoj i objavljivanje njenih rezultata razotkriti provokaciju.
Prethodno je „Si-En-En“, pozivajući se na izvor iz američke administracije, objavio da je ukrajinska vojska obavestila Sjedinjene Američke Države i druge zapadne saveznike da je pokušavala da presretne rusku raketu u vremenskom periodu koji se poklapa sa incidentom u Poljskoj, a takođe i blizu tog mesta.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da Alijansa nema dokaza da je pad rakete u Poljsku rezultat namernih dejstava.
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Ruski senator: Zapad „kroz zube” priznaje da je raketa koja je pala u Poljsku – ukrajinska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala