- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici stvorili lažnu crnu rupu

CC0 / Pixabay/Gerd Altmann / Crna rupa u svemiru
Crna rupa u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Grupa istraživača sa Univerziteta u Amsterdamu kreirala je analognu crnu rupu u laboratorijskom okruženju, koja bi možda mogla otkriti neke ključne podatke o neuhvatljivom zračenju koje teoretski emituju prave crne rupe.
Prema studiji objavljenoj u časopisu „Fizikal rivju riserč, tim na čelu sa Lote Mertens stvorio je jednodimenzionalni lanac atoma koji je služio kao put za elektrone da „skakuću“ iz jedne pozicije u drugu.
Ovo im je omogućilo da simuliraju horizont događaja crne rupe – to jest opseg izvan kojeg događaji ne mogu uticati na posmatrača, pošto ogromna gustina crne rupe sprečava svetlost događaja da pobegne iz granice.
Rad sugeriše da su naučnici uspeli da prate ekvivalent Hokingovog zračenja – teorijski efekat koji se možda dogodio izvan horizonta događaja crne rupe zbog relativističkih kvantnih efekata. Efekat ovog lažnog horizonta događaja proizveo je termalni pomak – ali samo u određenim situacijama, kada se deo lanca proširio izvan horizonta događaja.

„Ovo može da otvoriti temu za istraživanje fundamentalnih kvantno-mehaničkih aspekata pored gravitacije i zakrivljenja prostor-vremena u različitim postavkama kondenzovane materije“, navodi se u studiji.

Dok je Hokingovo zračenje suviše slabo da bi se pravilno detektovalo na trenutnom nivou nauke, studija otvara mogućnosti da se dokaže njegova svojstva stvaranjem drugih analoga crne rupe u laboratorijama.
Uma erupção solar - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Uočena solarna zmija kako klizi po površini Sunca /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala