- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Uočena solarna zmija kako klizi po površini Sunca /video/

© NASA . Observatório de Energia SolarUma erupção solar
Uma erupção solar - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Svemirska sonda „Solar Orbiter“ uočila je „snop“ hladnijih atmosferskih gasova koji se vijugaju kroz Sunčevo magnetno polje. Smatra se da je ovo „zmija“ bila preteča mnogo veće erupcije.
Zmija je viđena 5. septembra 2022, dok se „Solar Orbiter“ približavao Suncu radi bliskog prolaska koji se dogodio 12. oktobra. To je cev hladne plazme suspendovana magnetnim poljima u toplijoj okolnoj plazmi Sunčeve atmosfere.
Snimci koje je napravio jedan od instrumenata na brodu ESA/NASA misije dizajniranih da snimi najbliže slike solarne površine i kombinuje ih sa merenjima čestica i magnetnih polja u blizini sonde, pokazuju radoznalu „zmiju“ koja se vijuga duž posebno velike niti uvrnutog magnetnog polja koje se razvija od jedne do druge strane Sunca .
„Plazma teče sa jedne strane na drugu, ali magnetno polje je zaista uvrnuto. Dakle, dobijate ovu promenu u pravcu jer gledamo sa visine na uvrnutu strukturu“, kaže David Long, koji vodi istragu o ovom fenomenu.
Putujući brzinom od oko 170 kilometara u sekundi, cevastoj strukturi bilo je potrebno oko tri sata da završi putovanje, ovekovečeno u ikoničnom vremenskom intervalu iz posmatranja.
Naučnici spekulišu da je ovaj vijugavi cilindar plazme možda bio preteča izbacivanja koronalne mase – solarne baklje koja je izbacila tone plazme u svemir . Put zmije je krenuo upravo iz aktivnog solarnog regiona koji je kasnije eksplodirao: događaj snimljen brojnim instrumentima na Solar Orbiteru, uključujući Energetski detektor čestica, koji je ovom prilikom zabeležio jedan od najintenzivnijih do sada detektovanih pikova čestica . Tokom svog širenja, plazma iz ove erupcije naišla je i na drugu svemirsku sondu, Nasinu solarnu sondu Parker, čiji su instrumenti merili njena svojstva.
Svemir – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Sve nas „čeka“ istrebljenje: Naučnici objašnjavaju zašto nismo našli vanzemaljce
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala