- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski stručnjak: Na poljsku teritoriju mogle su da padnu rakete ukrajinskog sistema S-300

© Foto : Lukas PlewniaZastava poljske na zgradi u Varšavi
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
U poljsko selo Pševoduv mogle su da dolete rakete ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300, isključen je pad ruskih krstarećih raketa na poljsku teritoriju, izjavio je za Sputnjik poznati ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.
„Na teritoriju Poljske mogle su da dolete vanredno ispaljene vođene rakete ukrajinskog protivvazdušnog sistema S-300. Već smo videli ranije takve primere, uključujući da je Ukrajina granatirala protivvazdušnim projektilima sopstvene stambene objekte“, smatra on.
Istovremeno, Leonkov je istakao da su ruske krstareće rakete visokoprecizno oružje koje je predviđeno za upotrebu u uslovima snažnog suprotstavljanja neprijateljskim sistemima za elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu, i praktično je nemoguće skrenuti ih sa kursa.

„Pored toga, njihov kurs leta proračunat je tako da se isključi letenje na susedne teritorije. Prema tome, saopštenja Poljske spadaju u sferu fantazije“, podvukao je vojni stručnjak.

On je istakao da težina bojevih glava ruskih krstarećih raketa kako vazduhoplovnog, tako i morskog baziranja iznosi od 400 do 450 kilograma.
„Traktor i prikolica bi pri eksploziji tako snažne bojeve glave bili razneseni u sitne komade i rupa od eksplozije bi bila veća. Razmere uništenja na fotografiji odgovaraju mnogo manjoj eksploziji“, objasnio je on.
Leonkov je takođe izneo pretpostavku da je možda poljska strana postavila eksplozivnu napravu direktno ispod prikolice.
Ranije su poljski mediji objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. Nakon toga premijer Poljske sazvao je sastanak Komiteta Saveta bezbednosti.
Pševoduv je gradić koji se nalazi na pet kilometara od granice sa Ukrajinom. Poznato je da su službe primile poruku o eksploziji pre 16 časova. Prvo su saopštili o dvoje poginulih i uništenom traktoru.
Zastave poljske i Evropske unije na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Poljske u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
RUSIJA
Pet stvari koje treba uzeti u obzir u vezi sa incidentom u Poljskoj
Poljski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
SVET
U Poljskoj povećana borbena gotovost pojedinih vojnih jedinica posle izveštaja o padu raketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala