- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Poljskoj povećana borbena gotovost pojedinih vojnih jedinica posle izveštaja o padu raketa

© Foto : Public domain Poljski vojnici
Poljski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Poljske vlasti odlučile su da povećaju borbenu gotovost pojedinih vojnih jedinica u zemlji zbog incidenta na istoku zemlje, saopštio je portparol poljske vlade Pjotr Miler nakon sastanka vladinog Komiteta za bezbednost i odbranu u vezi sa incidentom.
„Danas je došlo do eksplozije koja je dovela do smrti dvojice državljana Poljske. Službe istražuju šta se dogodilo“, rekao je on.
„U vezi sa nastalom situacijom uvedene su procedure koje su predviđene u takvoj situaciji, konkretno, upravo je odlučeno da se poveća borbena gotovost pojedinih vojnih jedinica na teritoriji Poljske i poveća borbena gotovost nekih jedinica drugih bezbednosnih struktura na teritoriji naše zemlje“, rekao je Miler.

Reagovanje Stoltenberga

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom nakon čega je izjavio da prati situaciju i konsultuje se sa saveznicima.
„Razgovarao sam sa predsednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izražavam saučešće zbog ljudskih gubitaka. NATO prati situaciju, u toku su detaljne konsultacije saveznika“, istakao je Stoltenberg.
Stoltenberg je u razgovoru sa poljskim predsednikom izjavio i da je važno utvrditi sve činjenice povodom incidenta na poljskoj teritoriji.
Sa svoje strane, poljski predsednik Andžej Duda pomenuo je mogućnost korišćenja člana 4 dogovora Alijanse o konsultacijama, izjavio je šef Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske Jacek Severa, posle sastanka vladinog Komiteta za bezbednost i odbranu Poljske posvećenog incidentu.
„Zbog ozbiljne situacije sa kojom se suočavamo, predsednik je upravo završio razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a. Proveravamo preduslove za korišćenje člana 4 sporazuma Alijanse, odnosno konsultacija svih članica Alijanse u vezi sa adekvatnim odgovorom“, rekao je on.
Prethodno je anonimni zvaničnik NATO-a izjavio da Alijansa u koordinaciji sa poljskim vlastima proučava saopštenja o incidentu.
Poljski mediji ranije su objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u Lublinskom vojvodstvu u blizini granice sa Ukrajinom. U eksploziji su poginule dve osobe. Vlasti nisu zvanično potvrdile informaciju o padu raketa, niti su navele čije bi to rakete mogle biti. Nakon toga premijer Poljske sazvao je sastanak Komiteta Saveta bezbednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala