- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Oštri rezovi uoči praznika: Amazon planira da otpusti 10.000 radnika

© AFP 2023 / LEON NEALLogo „Amazona“ koji je prikazan na računarskim ekranima
Logo „Amazona“ koji je prikazan na računarskim ekranima  - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Globalni onlajn maloprodavac, Amazon, planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama od ove nedelje, objavio je „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore.
O tome da kompanija namerava da otpusti više hiljada zaposlenih izvestio je i „Volstrit džurnal“, pozivajući se takođe na poverljive izvore.
To bi bilo najveće smanjenje radne snage u istoriji kompanije i pre svega bi uticalo na Amazonov sistem organizacije, na maloprodajni i sektor ljudskih resursa, preneo je Si-En-Si, napominjući da su akcije kompanije pale noćas na Njujorškoj berzi za oko 2,0 posto.
Krajem 2019. godine Amazon imao skoro 800.000 zaposlenih, da bi 31. decembra 2021. ta brojka porasla na 1,6 miliona, što predstavlja uvećanje od 102 odsto.
„Njujork tajms“ dodaje da je broj planiranih otpuštanja podložan promenama.
Ova vest stiže nakon najavljenih ogromnih smanjenja broja zaposlenih u drugim američkim tehnološkim firmama. Meta* je prošle nedelje objavila da otpušta više od 13 posto osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a Tviter je otpustio otprilike polovinu zaposlenih samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.
Sezona prazničnih kupovina je od ključne važnosti za Amazon, koji je u tom periodu obično povećavao broj zaposlenih da bi zadovoljio potražnju.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Stres - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
EKONOMIJA
Počela masovna otpuštanja u velikim kompanijama: Zašto baš sada?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala