- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naslednica velikog Otomanskog carstva uspešno brani svoje interese

© Sputnik / Andrey Stenin / Uđi u bazu fotografijaTurska zastava
Turska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Ankara, koja s jedne strane prodaje oružje Ukrajini a s druge strane obavlja ulogu posrednika u pregovorima Moskve i Kijeva, zapravo pokušava da ojača svoj uticaj u međunarodnoj areni. Svojom politikom Turska brani svoje interese, stasava u ozbiljnu silu i podseća svet da je naslednica velikog Osmanskog carstva, ocenjuje ruski politikolog Oleg Gušćin.
Gušćin konstatuje da Turska to čini „vrlo uspešno“. On takođe smatra da nema ništa neobično u tome što Turska, kao članica NATO-a, teži ka tome da preuzme ulogu „mirotvorca“ u odnosima Rusije i Ukrajine.

„Izgleda da su se vratila vremena Sulejmana Veličanstvenog. Turska se naglo opametila... Postoji poslovica koja kaže: ‘Umiljato jagnje dve majke sisa’, pa Turci igraju mudro, pametno. S jedne strane, oni prodaju oružje Ukrajini, ali ne kao članica NATO-a, nego kao tipičan trgovac koji prodaje paradajz i neko drugo povrće na pijaci. Za njih u tome nema ničeg ličnog, oni na to gledaju kao na biznis. Drugo, posrednička uloga sugeriše da je Turska konačno shvatila da NATO-u nije baš potrebna, a da je NATO tu drži po tradiciji, jer nema mehanizme da je izbaci“, objašnjava Gušćin, stručnjak za Tursku.

Turska pamti svoju „veliku prošlost“ i ne želi da u međunarodnoj areni zauzme mesto Čehovljevog gledaoca negde u uglu sale, već aktivnog učesnika, te sada preuzima ulogu čak i veću od uloge regionalne sile, dodao je ekspert.
„Turske ima svuda, gde god da se okrenete, šta god da dodirnete. Turska se pretvara u veliko gasno čvorište. Pregovori Rusije i SAD se vode u Turskoj, tamo su se ove nedelje sastali direktor CIA Vilijam Berns i direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin. Vidimo da Turska postaje platforma za sve pregovore. Svuda se pominje. S druge strane, očito je da mi, i Rusi i Srbi, nismo veliki zaljubljenici u Tursku, ali činjenice su činjenice. Turska stiče autoritet i kredibilitet. Uostalom, po čemu je ona gora od, recimo, Francuske? Sve se savršeno uklapa. Vidimo da su Putin i Erdogan izgradili odnose i toliko često razgovaraju da su možda još odavno i prešli na ‘ti’. Rusija zauzima takav stav, jer je i ovakva Turska bolja od neprijateljske Turske. Drugo, Turskoj je takođe dobro, jer kao što rekoh ona je ‘umiljato jagnje...’“, kaže Gušćin.

Turska jača svoju ulogu u međunarodnoj areni

Svaki kanal za razgovor između Moskve i Kijeva je izuzetno važan. Međutim, Ukrajina odbija pregovore sa Rusijom i postavlja nerealne uslove, dok je Kremlj saopštio da ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini može biti završena na dva načina – postizanjem ciljeva operacije ili postizanjem ciljeva mirovnim pregovorima. Dakle, Moskva je otvorena za pregovore sa Kijevom.
© POOL / Uđi u bazu fotografijaAnkara, koja s jedne strane prodaje oružje Ukrajini a s druge strane obavlja ulogu posrednika u pregovorima Moskve i Kijeva, zapravo pokušava da ojača svoj uticaj u međunarodnoj areni
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Ankara, koja s jedne strane prodaje oružje Ukrajini a s druge strane obavlja ulogu posrednika u pregovorima Moskve i Kijeva, zapravo pokušava da ojača svoj uticaj u međunarodnoj areni
Na stav Turske u aktuelnoj krizi, kako navode turski mediji, utiče nekoliko parametara. Prvi od njih je zasigurno prijateljski odnos Turske sa Ukrajinom. Naime, Ankara i Kijev nemaju negativnu agendu, a njihovi politički, bezbednosni i ekonomski odnosi su prilično dobri.
Sa druge strane, tursku poziciju oblikuju odnosi sa Rusijom, koji su u nekoliko navrata bili u žestokoj krizi, ali nisu narušeni do tačke bez povratka. Ankara i Moskva imaju različe pozicije kada je reč o sukobima u Libiji, Siriji, Nagorno Karabahu i Ukrajini, ali česti kontakti ruskog predsednika Vladimira Putina sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom povezani su upravo sa željom Ankare da nastavi posredničke napore i opsežne trgovinske i ekonomske odnose Rusije i Turske. Ankara ima dogovor sa Rusijom o uspostavljanju gasnog čvorišta u Turskoj, najvećeg u Evropi, a takođe i prva je zemlja NATO-a koja je od Rusije kupila sisteme protivvazdušne odbrane S-400 zbog čega se našla u nemilosti SAD.
Kao odgovor na to SAD uvele su sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. i izbacile Ankaru iz programa stelt borbenih aviona F-35, gde je bila proizvođač i kupac.
Osim toga, teroristički napad u Istanbulu ponovo je otkrio ogroman ponor u odnosima Turske i Amerike koji teško da može da se premosti. Ankara je odbila da primi saučešće od Vašingtona, optužujući ga za ulogu u tom napadu.
Govoreći o perspektivi rusko-turskih i tursko-američkih odnosa, Gušćin predviđa da će odnosi Moskve i Ankare ostati na istom nivou kakvi su danas, dok će se odnosi Vašingtona i Ankare pogrošati, pošto „SAD, sa svojim ostarelim predsednikom, uopšte ne hvataju kako treba da se ponašaju u međunarodnoj areni“.
„Čak i sa malim državama treba razgovarati pristojno i s poštovanjem, a sa zemljom kao što je Turska moraćete da se držite u određenim granicama, okvirima. Amerikanci to ne shvataju. Oni će iznositi pretenzije prema Turskoj, a Turska će ih odbaciti, jer Turska zdravo rasuđuje. Ovaj izraz se obično pripisuje Čerčilu, ali se odnosi na sve zemlje sveta i on glasi: ‘Nema stalnih prijatelja i stalnih neprijatelja. Postoje samo stalni interesi’. Turska želi da brani svoje interese i želi da podseti ceo svet da je naslednica Osmanskog carstva, koje se protezalo od Beča do Južne Arabije i ona to radi prilično uspešno. Stoga su odnosi Rusije i Turske optimalni, dok će se odnosi SAD i Turske samo pogoršavati, ako Amerikanci ne promene ponašanje“, ocenjuje Gušćin.

Erdogan u predizbornoj kampanji

Težnje Ankare da ojačaju svoju posredničku ulogu i pre svega, ulogu u međunarodnoj areni, a takođe i politika koju Erdogan vodi povezani su i sa predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, zakazanim za jun 2023. godine, kaže Gušćin.
„Nisam baš veliki pristalica i ljubitelj demokratije, jer u uslovima demokratije sva politika je predizborna i posleizborna. Po pravilu, svim demokratskim liderima predstojeći izbori zaslepljuju oči... Izbori, svakako, utiču na Erdoganovu politiku. On je veoma ambiciozan čovek i definitivno želi da ostane na vlasti. Sada, kako vidim, u predizbornoj trci pretegnulo je u njegovu korist... U svakom slučaju, mi ćemo gledati naše interese, Turci – svoje i moramo voditi računa da jedni drugima ne stajemo na žulj“, kaže Gušćin, dodajući da su odnosi Moskve i Ankare trenutno „savim normalni“ i da takvi treba da ostanu.
Ministri inostranih poslova Indije i Rusije, Subramanjam Džajšankar i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
RUSIJA
Mediji: Indija bi mogla da bude posrednik u dijalogu Moskve i Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala