- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Indija bi mogla da bude posrednik u dijalogu Moskve i Kijeva

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMinistri inostranih poslova Indije i Rusije, Subramanjam Džajšankar i Sergej Lavrov
Ministri inostranih poslova Indije i Rusije, Subramanjam Džajšankar i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Pratite nas
Indija bi mogla da postane realni posrednik između Moskve i Kijeva u sukobu u Ukrajini. Ta zemlja odavno zauzima poziciju između Rusije i Zapada i održava partnerske odnose s obema stranama. Od Rusije kupuje oružje i naftu, a sa SAD se strateški zbližila u borbi protiv Kine, navodi švajcarski televizijski kanal SRF.
Indija se do sada nije mešala u sukob u Ukrajini, a nije se priključila ni zapadnim sankcijama protiv Rusije, podseća SRF.
Ministar inostranih poslova Indije Subramanjam Džajšankar je nedavno posetio Moskvu i to je bio dovoljan povod za američke medije da pretpostave da Indija želi da se preporuči kao neutralni mirovni posrednik u sukobu u Ukrajini.
„To što je ministar inostranih poslova Indije Džajšankar u poseti Moskvi nije slučajno. Poseta je odavno planirana“, kaže jedan od vodećih indijskih analitičara za pitanja spoljne politike Radža Mohan i dodaje da Indija ima sve šanse da nastupi u ulozi mirotvorca u sukobu u Ukrajini kada dođe odgovarajući trenutak za to.
Mohan, međutim, ne može sa sigurnošću da kaže da li će Indija uskoro nastupiti u svojstvu direktnog posrednika, odnosno kao neutralna treća sila, jer, smatra on, Indija se ne može nazvati neutralnom, zato što kritikuje Rusiju, makar posredno.
Vlada premijera Indije Narendre Modija je sve do sada izbegavala da iznosi direktne kritike na račun Rusije, navodi švajcarski televizijski kanal, a indijski ekspert za spoljnu politiku to objašnjava činjenicom da je Rusija najvažniji isporučilac oružja, ali i nafte za Indiju.
Ipak, odnosi Indije i SAD, najvažnijeg inostranog partnera Ukrajine, nikada nisu bili bliski kao sada, kaže Mohan. Više od 4,5 miliona Indijaca živi u SAD, a dve zemlje su se zbližile u strateškom smislu – u borbi protiv Kine.
Televizijski kanal zaključuje da su SAD, verovatno, najvažniji partner Indije, ali da ta zemlja ne može tek tako da se oslobodi svoje davnašnje vojne zavisnosti od Rusije.
Položaj Indije između Rusije i Zapada ima i svoju tradiciju. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka potkontinent je predvodio grupu nesvrstanih zemalja koje su tražile „treći put“ tokom „Hladnog rata“, podseća televizijski kanal. Na osnovu toga Indija bi, takođe, mogla da se nametne kao mirovni posrednik u sukobu u Ukrajini.
Drugo je pitanje, navodi SRF, da li bi Ukrajina prihvatila Indiju kao mirovnog posrednika. Još u julu predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je odbio diskretnu ponudu Indije da posreduje u sukobu.
Ukrajini je teško da se pomiri s tim da zemlja koja održava bliske ekonomske veze s Rusijom nastupi u ulozi mirotvorca u ratu, zaključuje televizijski kanal.
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Predloženo svetsko primirje na pet godina: Papa, Indija i UN - glavni posrednici za krizu u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala