- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov na G20: Gasno čvorište u Turskoj kompenzovaće gubitke zbog napada na gasovode „Severni tok“

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je na samitu G20 da će gasno čvorište u Turskoj kompenzovati gubitke nastale usled problema sa gasovodima „Severni tok“, navodi se u obraćanju šefa ruske diplomatije.

Na zatvorenoj sednici, posvećenoj prehrambenoj i energetskoj bezbednosti, Lavrov je rekao da Rusija čini sve u interesu jačanja energetske bezbednosti – povećava proizvodnju tečnog prirodnog gasa, razvija prekogranične gasovodne projekte, a takođe radi na stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj koji će kompenzovati količine gasa koje su isporučivane gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.

Osvrnuvši se na situaciju sa terorističkim napadima na gasovode, Lavrov je rekao da se istraga vodi netransparentno, te da prouzrokuje mnoga pitanja.
Ruski ministar je takođe saopštio da obim proizvodnje nafte premašuje prošlogodišnje pokazatelje, te da Rusija namerava da poveća izvoz i proširi spisak zemalja za isporuku.

Obraćanje Zelenskog

Šef ruske diplomatije je prokomentarisao obraćanje ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog na G20, rekavši da se radi o performansu koji je prešao sve granice pristojnosti.
Po rečima Lavrova, govor Zelenskog, koji je održan na zahtev Zapada, je dobar primer kako SAD i EU pokušavaju da skrenu pažnju sa prave agende G20, sa svog dela odgovornosti za gomilanje problema u svetskoj ekonomiji.
Šef ruske diplomatije ranije je rekao novinarima da je govor Zelenskog bio snimljen i da je trajao 20 minuta, iako su svi drugi učesnici imali otprilike tri minuta da se obrate.

„Iz njegovog obraćanja sam izveo samo jedan zaključak: on trenutno ne sluša nikakve zapadne savete. Sadržaj njegovo govora i stanje tog čoveka najbolje opisuje fraza, koja nije bila baš na mestu, ali je izgovorena – on je rekao da je iskrcavanje saveznika u Normandiji 1944. godine bilo prelomni trenutak u Drugom svetskom ratu. Sami izvucite zaključak“, rekao je šef ruske diplomatije.

Samit G20 počeo je 14. novembra na ostrvu Bali. Predstavnici rukovodstva zemalja učesnica razgovaraće o pitanjima povezanim sa prehrambenom i energetskom bezbednošću, procesom digitalne transformacije i problemima zdravstvene zaštite. Samit će trajati do 16. novembra.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
RUSIJA
Lavrov: Uslovi Ukrajine su nerealni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala