- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Gutereš dao čvrsta uveravanja da je prioritet ukidanje ograničenja na izvoz žita iz Rusije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš potvrdio je Rusiji da će sve obaveze na temu ukidanja ograničenja na izvoz žitarica i proizvoda iz Rusije biti ispunjene, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon učešća na samitu G20 na Baliju.

„Generalni sekretar UN je danas na sastanku govorio o onim obećanjima, koja su mu, na papiru, predale Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Rekao bih da su u njima izložene dobre namere. U slučaju da se one realizuju, onda će sve prepreke na izvoz ruskih đubriva i žita biti ukinute. Međutim, nije stvar u papirima, već u tome kako će se to u praksi realizovati“, rekao je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Rusije je dodao, da je generalni sekretar UN danas čvrsto uverio da je to za njega prioritetno pitanje.

Prehrambeni sporazum

Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da Moskva obnavlja učešće u „sporazumu o žitu“, na osnovu garancija Kijeva da neće koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a ističe 19. novembra. Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
UN o prehrambenom sporazumu: Voleli Rusiju ili ne – svetu treba rusko žito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala