- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Darija Kisić potvrđuje za Sputnjik: Srbija menja propise za porodiljsko odsustvo

© Tanjug / Dragan KujundžićRoditelji
Roditelji - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Novine u zakonu o porodiljskom odsustvu koje su u pripremi između ostalog podrazumevaju drugačije računanje porodiljskog odsustva, kako u slučaju mama koje su na vreme rodile, tako i prevremeno rođenih beba, najavila je za Sputnjik ministarka za brigu o porodici i demografiju, dr Darija Kisić.
Ona podseća da se Srbija, kao i većina zemalja u Evropi, poslednjih decenija suočava sa fenomenom depopulacije, što znači da nas je svake godine sve manje.

Dodatni napori za poboljšanje demografije

Jedan od najznačajnijih demografskih pokazatelja jeste stopa fertiliteta, koja predstavlja prosečan broj dece koju rodi jedna žena. Vrednost ovog pokazatelja u Srbiji poslednjih godina je oko 1,5. S obzirom da je za prosto obnavljanje broja stanovnika potrebna vrednost od 2,1, to jasno govori da svi moraju da ulože dodatne napore da se poboljša demografska slika Srbije, kaže Kisićeva koja je nedavno u novoformiranoj Vladi Srbije preuzela resor brige za porodicu i demografiju.
Ona je dodala da među mnogobrojnim merama koje će biti razmatrane u narednom periodu jeste i pomeranje tačke od koje se računa porodiljsko odsustvo.
Trenutno buduća mama otvara porodiljsko odsustvo 28 dana pre termina porođaja, ali iskustvo je pokazalo da nastaje problem kada mama posle 11 meseci od rođenja deteta treba da se vrati na posao, budući da sada veliki broj žena traži način da produži odsustvo, uzimajući neka druga bolovanja.

Sistemska rešenja

Namera Ministarstva za brigu o porodici i demografiju je da se to pitanje sistemski reši. Ona napominje da će, takođe, biti razmatrana i mera kojom će se mamama prevremeno rođenih beba, koje više meseci provedu na odeljenjima neonatologije, produžiti bolovanje za period koliko im je dete bilo u bolnici.
U Srbiji se, kako dodaje, svake godine prevremeno rodi nešto više od 4.000 beba i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju želi da pruži punu podršku njihovim roditeljima.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zoran PerićU pripremi su novine u zakonu o porodiljskom odsustvu koje između ostalog podrazumevaju drugačije računanje porodiljskog odsustva
Osam beba, to je dnevni rekord porodilišta u Pasjanu, najlepša vest, ali i znak da stručni tim može da iznese najvažniji posao bolnice  - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
U pripremi su novine u zakonu o porodiljskom odsustvu koje između ostalog podrazumevaju drugačije računanje porodiljskog odsustva
Predsednica Udruženja „Mame su zakon“, Tatjana Macura za Sputnjik kaže da su, uprkos tome što je mandat vlade oročen na dve godine i nije realno očekivati neke velike reforme u sistemu podrške porodici, neke izmene moguće. One koje je ministraka najavila su, kako kaže, verovatno, i rezultat njenog razgovora sa različitim udruženjima.

Rešiti probleme preduzetnica

Jedan od tih zahteva koji je moguće realizovati u tom periodu o kome su u Udruženju „Mame su zakon“ razgovarali sa ministarkom ovih dana tiče se, kako kaže, položaja preduzetnica koje žele da postanu majke kako bi tokom trudničkog bolovanja primale punu naknadu kao i žene zaposlene kod poslodavca.
Macura napominje da je ministarka najavila da će s tim uvezi organizovati sastanak sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić jer je u nadležnosti tog ministarstva zakon o zdravstvenom osiguranju koji treba da se menja u ovom slučaju.
„Pitanje problema koji maju porodilje i trudnice ne može da bude jedno resorno pitanje nego mora da se prožima u više različitih resora i neophodno je da postoji i ta horizontalna komunikacija među nadležnim ministrima. Tako da je ova poruka koju sada čujemo, dobra poruka to što će nova ministarka da vodi računa o tome da o ovim pitanjima razgovara sa drugim ministarstvima koji mogu da učestvuju u rešavanju problema“, kaže naša sagovornica.

Na potezu i druga ministarstva

Ona očekuje da uskoro bude organizovan sastanak sa ministarkom o tome da li je moguće promeniti zakon o zdravstvenom osiguranju kako one žene koje samostalno obavljaju delatnost poput frizerki, knjigovođa, zubarki i drugih, ne bi trpele posledice zbog toga što su prinuđene da održavaju trudnoću i primaju samo 50 odsto nadoknade tokom odsustva sa posla, nego da primaju 100 posto, kao što to dobijaju one sa ugovorom zaključenim sa poslodavcem.
To je, kaže ona, jedna od stvari koja može da se menja u kratkom vremenskom periodu.

„Postoje i neke druge izmene koje su moguće. Ministarka je neke od njih i najavila. Ja očekujem i da se nađe rešenje za porodice koje imaju više od četvoro dece, zato što aktuelni propisi prepoznaju porodice sa četvoro dece za kakve postoji finansijska podrška. Ali one koje imaju petoro, šestoro, videli smo da ima i onih sa 11 dece, ne mogu da računaju na takvu vrstu podrške države“, napominje predsednica Udruženja „Mame su zakon“.

Dužina porodiljskog i prijem u vrtić

Na pitanje o produžetku porodiljskog bolovanja koje se sada završava kada beba navrši 11 meseci, koje je najavila ministarka, Macura kaže da sadašnje rešenje stvara problem sa prijemom dece u vrtić. Ona, kako objašnjava, ne mogu da budu primljena sa manje od godinu dana. Postoji disbalans između propisa koji donosi Ministarstvo obrazovanja i ovog o porodiljskom odsustvu i neminovno je da se izađe u susret mamama, slaže se ona sa predlogom koji je iznela ministarka.
CC0 / Pixabay / Žena u Srbiji prosečno rađa 1,5 dece, a za obnavljanje stanovništva neophodno je da rodi 2,1 dete
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Žena u Srbiji prosečno rađa 1,5 dece, a za obnavljanje stanovništva neophodno je da rodi 2,1 dete
Na pitanje šta bi, po njenom, pre svega, trebalo promeniti u zakonu o porodiljskom odsustvu, ona kaže da je prvo i osnovno to da preduzetnice , koje je zakon iz 2017. godine prepoznao, više ne budu diskriminisane, da se njihova prava izjednače sa ženama koje su zaposlene kod poslodavca.

Diskirminacija i na osnovu „fleksibilnih“ ugovora

„Imamo i problem žena koje su zaposlene sa takozvanim fleksibilnim ugovorima koji daju mogućnost poslodavcu da lako raskine ugovor sa ženom koja inače nema određena prava kada je angažovana na takav način. Između ostalog ne može da koristi trudničko bolovanje, nema pravo na godišnji odmor, nema pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta nego nakon porođaja prima naknade koje spadaju u takozvane „ostale naknade“.
Ta grupa žena je višestruko diskriminisana iako su zaposlene i od njihovih izdvajanja za poreze i doprinose se, takođe, puni budžet Srbije, kaže Macura za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala