Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko o sramnoj izjavi iz EU o RT na srpskom: Briga ih za mišljenje većine državljana Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko na otvaranju konferencije koordintora akcije "Besmrtni puk" u Srbiji
Aleksandar Bocan-Harčenko na otvaranju konferencije koordintora akcije Besmrtni puk u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Evropska unija ponovo je cinično bacila u zaborav opšteevropske vrednosti i faktički zatražila od Srbije da zabrani rad RT u zemlji, kazao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko povodom sramne izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika o početku rada RT Balkan na srpskom jeziku.
Saopštenje ruskog ambasadora prenosimo u celosti
"Predstavnici Evropske unije su još jednom – sada preko poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika – cinično bacili u zaborav opšteevropske vrednosti, koje oni navodno toliko čuvaju. Pomenuti Bilčik, ne birajući reči, faktički je zatražio od Srbije da zabrani rad RT u zemlji.

O kakvoj se slobodi izražavanja može pričati u Evropi kada se od Beograda zahteva da odustane od tog osnovnog demokratskog principa u ime uspešnog napredovanja srpskog naroda ka „svetloj budućnosti“ u Evropskoj uniji? Pri tome Bilčika, kao i, doduše, bilo koga u evropskim institucijama, ne zanima mišljenje većine državljana Srbije, koji žele da se informišu na RT.

Uz to, Bilčikova teza („da se ne dozvoli stvaranje ruskog centra za dezinformaciju“) nije nova: u Evropi slobodu izražavanja vekovima guše, pozivajući se na borbu protiv tobožnje propagande i 'verbalne prljavštine'", naveo je Bocan-Harčenko.
Podsetimo, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik povodom početka rada RT Balkan na srpskom jeziku, rekao je da je to u suprotnosti sa srpskom obavezom da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije i dodao da se od Srbije, koja je kandidat za članstvo u EU, očekuje da deli evropske vrednosti.
Štand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
SRBIJA
RT počeo da radi na srpskom jeziku
Zaposleni u ofisu kanala RT u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
DRUŠTVO
„Braćo, gledajte RT“: Glavna urednica uputila poruku na srpskom jeziku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala