Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

RT počeo da radi na srpskom jeziku

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaŠtand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
RT je pokrenuo onlajn izveštavanje na srpskom jeziku – RT Balkan. Novi multimedijalni portal će izveštavati o najaktuelnijim regionalnim i svetskim događajima iz alternativnog ugla. Početak televizijskog emitovanja RT-a na srpskom jeziku planiran je do 2024. godine.
„Verovatno nas nigde na svetu nisu tako čekali kao ovde. A dragim Srbima želim da se obratim na njihovom jeziku: 'Braćo, gledajte RT'“, rekla je glavna urednica RT-a Margarita Simonjan.
„Sada će žitelji regiona imati pristup i RT-u na srpskom jeziku, koji će im pružiti potpuniju sliku savremenog sveta. Za nas je veliki izazov da budemo deo medijskog prostora Balkana. Mi smo za to spremni“, rekla je Jelena Milinčić, rukovodilac RT Balkan.
Pored sajta (rt.rs), RT Balkan je dostupan i na Telegramu (https://t.me/rtbalkan — na srpskom jeziku, https://t.me/rtbalkan_ru — na ruskom jeziku), kao i na Fejsbuku (https://www.facebook.com/rtbalkan.rs/), Instagramu (https://www.instagram.com/rtbalkan/), Tviteru (https://twitter.com/rtbalkan), TikToku (https://www.tiktok.com/@rtbalkan) i na Jutjubu (https://www.youtube.com/channel/UC7xmkZ-0yOHnvdmSaUE4duQ).
Ranije je srpski reditelj Emir Kusturica ocenio da su standardi rada RT-a visoki: „Ruski televizijski kanal RT je najbolji primer toga kakva treba da bude televizija, za razliku od Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena, na kojem prikazuju jednostrane informacije“.
Glavna urednica RT Balkana Jelena Milinčić je radila kao novinar i voditelj televizijskog kanala RT na španskom jeziku od njegovog pokretanja. Koautor je dokumentarnog filma „Zašto?“, snimljenog na 15. godišnjicu početka NATO bombardovanja Jugoslavije.
Međunarodna televizijska mreža RT obuhvata informativne kanale na engleskom, arapskom, španskom, francuskom i nemačkom jeziku i dokumentarni kanal RTD na ruskom i engleskom jeziku. Televizijska mreža obuhvata i onlajn portale na sedam jezika i multimedijalnu agenciju Raptli, koja dostavlja ekskluzivne snimke televizijskim kanalima širom sveta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala