Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Aranđelovdan dan „D“: Brisel u panici zbog situacije na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertŽozep Borelj
Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Pratite nas
Evropska unija je prvi put shvatila koliko je situacija na Kosovu i Metohiji ozbiljna ali i da je nemoćna da stvari drži pod kontrolom, mišljenje je diplomate u penziji Zorana Milivojevića posle razgovora šefova diplomatija EU o situaciji na KiM.
Šef diplomatije Evropske Unije Žozep Borelj je posle neformalne rasprave ministara spoljnih poslova zemalja EU u Briselu o zaoštravanju situacije na Kosovu rekao da rešenje o tablicama treba postići pre 21. novembra i da se „ne sme taj datum dočekati bez dogovora ili ćemo biti na ivici opasne situacije“.

EU u panici zbog 21. novembra

Kako je najavio, spreman je da zakaže sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou, kao i da “šefovi pregovarači počinju da rade na sledećim koracima ovde u Briselu već večeras“. Takođe je rekao da „kosovska strana dolazi večeras“.
Zoran Milivojević, diplomata u penziji, smatra da se iz ovoga vidi koliko je EU ozbiljno shvatila situaciju na terenu.
„Prema onome kako je Borelj nastupio, deluje da prvi put razume da stvari mogu da eskaliraju i da odu van kontrole,“ ocenjuje Milivojević.
Naš sagovornik kaže da nije jasno iz onoga što je Borelj rekao šta je to EU kao rešenje ponudila.
„Pitanje koje je rešenje ponudio, ako misli na nemačko-francuski plan, tu onda ne možemo da očekujem neki proboj niti bilo šta novo jer je za Srbiju taj plan neprihvatljiv. To je već rečeno i u Parizu i mislim da je to potpuno jasno,“ napominje Milivojević.
Međutim, ako postoji neko drugo rešenje vezano striktno za registarske tablice onda bi, smatra naš sagovornik, ono moglo da bude osnova da se razgovara.

„To znači da se traže rešenja na osnovu ranijeg modela koji je 10 godina obezbeđivao mir i stabilnost, a to su statusno neutralne tablice. To bi za Srbiju bilo prihvatljivo za neku vrstu razgovora a sve što bi zadiralo u statusna pitanja za nas teško da može da bude prihvatljivo,“ uveren je Milivojević.

Borelj je ocenio da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013. godine“ i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija.

Nejasno kakvo rešenje EU nudi

Odnosi Srbije i Kosova bili su inače u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU 14. novembra.

Inače, odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog toga što je kosovska vlade počela sa primenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na severu Kosova. Srbi su zbog toga napustili kosovske institucije, zahtevajući da se ta odluka ukine kao i da se primeni odredba iz Briselskog sporazuma o formiranju ZSO. Borelj je i danas upozorio da da je neophodno ispuniti potpisane sporazume, a to je pre nekog vremena Prištini poručeno iz iz Vašingtona.

Međutim, Aljbin Kurti koji je danas boravio na Bečkom ekonomskom forumu, izjavio je da je nemačko-francuski predlog, koji on, a i Borelj nazivaju predlogom EU, podržavaju Vašington, Berlin i Pariz, i da je on dobra osnova za dalje razgovore i koncept zasnovan na vrednostima. Kurti je takođe istakao da se ne može postići sporazum sa Srbijom bez EU i SAD kao posrednika, kao i bez evropske perspektive.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
SRBIJA
Borelj: Beograd i Priština na ivici nove krize, tražiti rešenja
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
SRBIJA
Borelj izveštava šefove evropskih diplomatija o razgovorima sa Vučićem i Kurtijem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala