- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi američki manevar da se „legalizuje” velika otimačina od Rusije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Nova rezolucija koja je u ponedeljak usvojena u GS UN, a prema kojoj bi Rusija morala da plati ratnu odštetu Ukrajini, nema uporište u međunarodnom pravu i predstavlja novi manevar Zapada za otimanje zamrznutih ruskih sredstava kako bi se pokrili troškovi podrške Ukrajini, ocenjuju sagovornici Sputnjika.
Na inicijativu zapadnih zemalja Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasan je nacrt rezolucije kojom bi se Rusija smatrala odgovornom za kršenje međunarodnog prava zbog napada na Ukrajinu, zbog čega bi morala da plati ratnu odštetu. Rezolucijom je predloženo da 193 države članice Generalne skupštine UN, u saradnji sa Ukrajinom, formiraju „međunarodni registar“ kojim bi se dokumentovale tvrdnje i informacije o šteti, gubicima i povredama koje je Rusija nanela Ukrajincima i njihovoj vladi.

Novi američki manevar

Prema rečima advokata i analitičara Branka Pavlovića, nova akcija protiv Rusije može se objasniti činjenicom da u zapadnim državama raste pritisak građana koji se sve više pitaju kako je moguće da postoje neograničena sredstva za Ukrajinu, a ne postoje nikakva sredstva za njih same, koji su takođe u raznoraznim nevoljama i teškoćama.

„Kako bi skinule taj pritisak i naknadno opravdale zamrzavanje deviznih rezervi Rusije, Amerika i zemlje koje je prate sada pokušavaju da naprave neku konstrukciju koja bi ličila na pravnu konstrukciju, a koja bi omogućila da se zamrznuta sredstva Ruske Federacije iskoriste za Ukrajinu, umesto novca koji Kijevu daju države zapadnog sveta”, objašnjava Pavlović.

Kako kaže, reč je o još jednoj od zapadnih igara i smicalica koja nema nikakvo uporište u međunarodnom pravu.
„Pritom, Generalna skupština UN uopšte za to nije nadležna”, kategoričan je Pavlović.

Politička inicijativa protiv Rusije

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović kaže da u prošlosti nije bilo primera da Generalna skupština UN raspravlja o ratnoj reparaciji tokom nekog sukoba i uspostavlja mehanizme odštete. To su, kako kaže, pitanja materijalne prirode koja su u nadležnosti sudova, a za prihvatanje nadležnosti nekog suda potrebna je saglasnost obe strane.
„Ali, ako već krenu od toga da treba takve stvari postaviti kod svakog oružanog prelaska granice jedne zemlje na drugu, onda bi to moralo da se uradi u celom periodu od 1945. godine do danas. Da isto budu tretirani oružani prelasci granica sa jedne strane na drugu svih zemalja i da sve one duguju odštetu, a pre svega zemlje NATO. One su te koje su prekršile i međunarodno pravo i učinile niz drugih prekršaja međunarodnog ratnog prava, a nisu se ni izvinile, niti platile bilo kakvu odštetu, a čak su u svom osvajačkom poduhvatu otkinule deo Srbije i napravile ga nekakvom državom“, napominje iskusni diplomata.
Očigledno je, primećuje Jovanović, da je ova akcija Zapada jednosmerna, uperena samo na Rusiju i protiv Rusije, a da se uopšte nema u vidu jedan načelan stav koji bi važio za sve zemlje, bilo da je reč o situacijama iz prošlosti, bilo onih budućih.
„U tom smislu je jasno da je ovde reč o političkoj inicijativi na koju druge zemlje ne treba da nasednu, jer bi morale da postave generalno pitanje da se od 1945. do danas sve nasilne akcije prema drugim zemljama podvedu pod isti stav i da se sve zemlje zaduže da isplate ratnu štetu u svim formama. A broj takvih situacija je ogroman, jer je pre svega Amerika vodila pedesetak takvih ratova, neobrazloženih, a da ne govorimo koliko ih je bilo od strane ostalih zapadnih zemalja“.
Nema sumnje da je cilj ove političke akcije, pojašnjava naš sagovornik, namera da se zadrži momentum satanizacije Rusije, kako fokus na toj zemlji ne bi napustio pažnju svetske javnosti, budući da je neizvesno koliko će sukob u Ukrajini još trajati.
Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski ocenio je da zapadne zemlje pokušavaju preko Generalne skupštine UN da daju „neki privid legitimiteta“ pokušajima da se prisvoje zamrznuta sredstva Moskve i istakao da će „ovako ukradeni novac ići pre svega za kupovinu novog naoružanja ili otplatu odgovarajućih dugova Ukrajine“.
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
SVET
Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o kompenzaciji štete Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala