Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako je Srpkinja za dlaku izbegla da se nađe u grotlu haosa u Istanbulu

© AFP 2023 / YASIN AKGULGrađani Istanbula odaju poštu stradalima u napadu u Istanbulu
Građani Istanbula odaju poštu stradalima u napadu u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
Pratite nas
Zahvalna sam bogu što sam živa. Bila sam malo ranije na mestu eksplozije, stajala baš tu, gde su butik i klupice gde ljudi sede. To je mesto u srcu grada, na kome su u svakom trenutku hiljade ljudi. Svi smo u šoku, posebno zato što je ranjena naša sugrađanka, kaže za Sputnjik Dragana Milutinović koja se sa grupom turista noćas vratila iz Istanbula.
Ona objašnjava da se napad dogodio u jednoj od ulica koje se račvaju iz Trga Taksim, koja u svakom trenutku izgleda kao da su u toku demonstracije, sve vrvi od turista.
"Kad smo čuli da je pukla bomba, naravno da smo se uznemirili, bili smo tu, neko od nas par sati pre toga, neko dan pre toga. Svi smo bili u neverici. Dodatnu paniku je izazvala informacija da je pucnjava bila i u metrou, ni sad ne znam da li se to zaista desilo. Tek nam nije bilo svejedno kad smo čuli da je ranjena gospođa iz Niša, čak je bila informacija da je to moja koleginica koja radi u Sudu, naravno, digla se ozbiljna panika", kaže Milutinovićeva koja se u Nišu bavi advokaturom.
Ona dodaje da su je zvali sa svih strana, jer se povređena žena iz Niša takođe zove Dragana i ima 42 godine.

"U gradu je nastao haos, čule su se sirene Hitne pomoći, policija, nastalo je opsadno stanje. Tada još nismo znali da je teroristički napad, mislili smo da je požar. Spakovali smo se i krenuli kući".

Šta se zaista dogodilo, ova grupa turista iz Niša saznala je od policije. Zaustavljeni su posle 15 minuta vožnje iz centra ka obodu Istanbula.
"Bila je to rutinska kontrola, naravno, provera, jer su već zatvarali grad da bi uhvatili izvršioce. Vrlo brzo je izašla vest na internetu, naravno, svi su bili uznemireni, pojedine žene su plakale u autobusu, kad ih pitate što, nemaju pojma, one plaču. Pa bile su tu, razumete, stravičan šok smo svi preživeli", kaže Milutinovićeva.
Ona veruje da je povređena državljanka Srbije u Istanbulu bila na individualnom putovanju. Vodič grupe sa kojom je bila na produženom vikendu u tom gradu u kontaktu je sa svim drugim vodičima u tom delu Turske, nje nije bilo ni u jednom autobusu.

"Zahvalna sam bogu jer nisam poslušala drugaricu, da jesam, vratile bi smo se da popijemo kafu baš u kafiću blizu mesta tragedije. Strašno je ovo što se desilo. Iskreno se pitam kad ću opet da krenem negde, a volim da putujem, za to živim. Iskreno se pitam da li ću ponovo da krenem negde".

U terorističkom napadu u nedelju u centru Istanbula poginulo je šestoro ljudi, a 81 osoba je povređena. Među njima i državljanka Srbije, iz Niša, Dragana Ristić, koja je, prema rečima našeg konzula, operisana i sada je u stabilnom stanju.
Turska policija uhapsila je jednu osobu osumnjičenu za podmetanje bombe. Prvi nalazi istrage ukazuju da su za ovaj napad odgovorni kurdski ekstremisti.
Eksplozija u Turskoj, policija - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
SVET
Policija uhapsila osumnjičene za eksploziju u Istanbulu, Turska optužuje Kurde /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala