- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šavničani na glasanje i naredne nedjelje

© Foto : Ustupljeno SputnjikuIzbori u Šavniku
Izbori u Šavniku - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Šavnik, Dušan Radanović je večeras saopštio da će Šavničani i naredne nedjelje na izbore.
„Nas obavezuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, poništili smo izbore na ova dva biračka mjesta, vjerovatno ćemo ih zakazati za nedjelju, odnosno po Zakonu o izboru odbornika i poslanika najduže u roku od sedam dana moraju se održati od dana poništenja“, rekao je Radanović.
On je saopštio je da nije bilo neregularnosti do 18 časova.
„U 18 časova smo dobili obavještenje od predsjednika biračkog odbora na biračkom mjestu broj 1. SO Šavnik i na biračkom mjestu Kruševice da je došlo do prekida. Članovi biračkog odbora nijesu omogućili glasaču da ostvari Ustavom i zakonom zagarantovano biračko pravo“, rekao je Radanović.

Ko sve glasa u Šavniku?

Glasanje na oba biračka mjesta u Šavniku prekinuto je poslije 18 časova jer članovi biračkog odbora nijesu dozvolili glasanje pojedinim biračima, za koje su tvrdili da nijesu iz te varošice. Prije izbora u Šavniku, upisano je oko 300 novih glasača, za koje sami Šavničani kažu da nemaju nikakve veze sa tom varošicom.. Na ponovljenim lokalnim izborima u ovoj opštini pravo glasa imao je 541 birač.
Članovi biračkog odbora u zgradi Opštine Šavnik nijesu mogli da se usaglase da li su izbori prekinuti ili završeni.
Trenutno pišu izvještaj, dok je izborni materijal iz Kruševice vraćen Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).
Predsjednik biračkog odbora u zgradi Opštine Šavnik, Momir Mijović kazao je da se nijesu mogli dogovoriti oko nastavka glasanja, da su oni glasali 4:4 i da je policiji prijavljeno da je glasanje onemogućeno jednom biraču.
OIK-u je predat izborni materijal I sa biračkog mjesta u Opštini Šavnik.
Mijović je kazao OIK-u da je do 18 časova, kad je prekinuto glasanje, biračko pravo ostvarilo 324 birača.
Od osam članova biračkog odbora četiri su bila za nastavak glasanja, a četiri protiv, pa zbog neusaglašavanja članova odbora glasanje nije moglo biti nastavljeno.
Na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik, pravo glasa ima 483 birača, i u selu Kruševice 58 birača.
Predsjednik Opštinske izborne komisije Dušan Radanović kazao je agenciji MINA da su od predsjednika biračkog odbora dobili informaciju da je u Kruševicama glasanje prekinuto jer su uništeni glasački listići.

Policija spriječila tuču

U Šavniku je oko 16 časova došlo do verbalnog sukoba između članova koalicije Za budućnost Šavnika i nepoznatih osoba u kombiju podgoričkih registarskih oznaka. Policija je spriječila fizički sukob, a do rasprave je došlo zbog sumnje članova koalicije okupljene oko DFa, da osobe iz kombija žele da glasaju.
Policija je u kombiju koji je pretresla na insistiranje simpatizera koalicije Za budućnost Šavnika, pronašla tri palice i jedan biber sprej", saopštio je jedan od simpatizera koalicije okupljene oko Demokratskog fronta.

Situacija se nakon intervencije policije smirila.

Nakon četiri runde glasanja koalicija Za budućnost Šavnika ima prednost od 161 glasa u odnosu na koaliciju DPS-SDP koja je do sada bila na vlasti u toj varošici.
Bivši predsjdnik SO Šavnik Tomaš Ćorović nedavno je kazao Sputnjiku da Šavnik jeste mala opština po broju ljudi, ali da su prirodni resursi veliki i da je to glavni razlog ovolike političke bitke za Šavnik, jer je važno ko će dobiti koncesije za korišćenej tih bogastava.
IZ DPS Šavnika su saopštili da su svi napori njihove partije, brojni pozivi koje su uputili policiji i tužilaštvu, očigledno bili uzaludni pa se tako ni danas nijesu okončali lokalni izbori u Šavniku.
Šavnik - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
REGION
Opet prekinuto glasanje u Šavniku
Glasanje u Šavniku - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
REGION
Mala varoš a bogati resursi: Zašto Šavnik treći put izlazi na birališta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala