- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mala varoš a bogati resursi: Zašto Šavnik treći put izlazi na birališta

© Foto : Ustupljeno SputnjikuGlasanje u Šavniku
Glasanje u Šavniku - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Već treću sedmicu za redom u Šavniku se održavaju izbori za lokalni parlament, na tri biračka mjesta a glasaće se i naredne nedjelje. Ono što je na prvi pogled izborna sapunica ipak ima ozbiljniji dramski zaplet, a suština je borba za bogate prirodne resurse te opštine i ko će u budućnosti moći da ih eksploatiše.
Najmanja crnogorska varošica od 1. jula dobila je čak 369 novih stanovnika, ali punoljetnih. Pravo glasa ima 1.968 birača, što je za 350 više nego prije dvije godine na parlamentarnim izborima.
Bivši predsjednik Opštine Šavnik Tomaš Ćorović, kaže za Sputnjiik da Šavnik jeste mala opština, ali sa velikim i važnim prirodnim resursima.
„Šavnik ima kanjon Komarnice u kome je planirana hidroelektrana, ali postoji jak otpor mještana toj ideji, a vlastima odgovara raseljavanje iz opštine, jer kada ima manje naroda, lakše je njiime manipulisati. Drugi veliki resurs Šavnika je Sinjajevina - najveći dio te planine pripada našoj opštini. Na njoj su planirane vjetroelektarne, već imamo jedan park vjetro elektrana na Krnovu, koji tek treba da se proširuje. Veliki resurs je i šuma na Komarnici, pa Dragišnici, i tamo smo se borili protiv eksploatatora i sječe šume, uspjeli to da zaustavimo“, ističe Ćorović.
On kaže da se u poslednjih deset godina pola stanovnika iselilo iz šavničke opštine.

Predsjednik Opštine i čistačica dolaze na posao iz Nikšića

„Prvi problem je što su ukinute dvije osnovne škole, u Šavnik 80 odsto zaposlenih u Opštini dolazi iz Nikšića, i sam predsjednik Opštine dolazi iz Nikšića svaki dan na posao. Čak i čistačica dolazi na posao u ovdašnju Opštinu iz Nikšića. Opština pare koje dobija iz Egalizacionog fonda, koje sada nijesu male, oko milion eura, troši na plate. Sada u njoj imate tri puta više zaposlenih nego kada sam je bio prvi čovjek opštine. Učitelji, nastavnici, mogli bi održati nastavničko vijeće ujutro na nikšićkoj autobuskoj stanici, prije li nego krenu za Šavnik”, primjećuje Ćorović.
Kako dodaje, koliko on zna ove godine nijedan đak nije upisan u prvi razred u Šavniku. U srednjoj Poljoprivrednoj školi, jedinoj na sjeveru Crne Gore sada imaju 15 učenika, a već dvije godine upisuje se samo po jedan.
Šavnik - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Šavnik
„U toj školi, koja je potrebna sjeveru Crne Gore, kada sam bio predsjednik Opštine imali smo 69 učenika. U tom periodu imali smo NVO Novo pokoljenje i za svako novorođenče smo davali 1.000 eura. Rodilo se u te četiri godine 100 djece u Šavniku. Da bi se narod zadržao i počeo vraćati, treba prvo opet škole otvoriti, dati učiteljima, nastavnicima, sve uslove, ali da žive u Šavniku, da se tu rađaju i njihova djeca“, kaže Ćorović.

Kapija Durmitora

On ukazuje da je Šavnik kapija Durmitora i da bi tek trebalo afirmisati njegove turističke potencijale, to je varošica u kojoj se spajaju tri rijeke, Bukovica, Bijela i Šavnik rijeka. Isitiče da se za samo dvadesetak minuta stiže do skijališta Savin kuk na Durmitoru, da bi se na Krnovskoj glavici moglo napraviti atraktivno skijalište.
„Treba popraviti putnu infrastrukturu, jer imate mjesta u centru opštine do kojih stižete samo na konju. Jer ako nijeste bili glasač DPS-a, nijeste mogli riješiti ni struju ni put. A našim domaćinima samo su potrebni jeftini krediti i otkup stoke. Evo jesenas, nijedno još jagnje nije podato“, ističe Ćorović.
On ukazuje i na činjenicu da je sada za jedno odborničko mjesto u šavničkoj opštini, potrebno između 25 i 30 glasova, i da je bivša vlast i zato upisala nekoliko stotina birača, koji nemaju nikakve veze sa Šavnikom, da bi zbog resursa zadržala vlast u Šavniku.
„Ali narod se pobunio, neće više da trpi i ne da da se više kradu izbori. Pa nek se ponavljaju, ponavljau se u nedjelju i na mjestu gdje ja glasam“, kaže Ćorović za Sputnjik.

Pljušte krivične prijave

Koalicija „Za budućnost Šavnika“ podnijela je krivične prijave protiv četvoro ljudi sa prijavljenim prebivalištem u selu Komarnica, kao i troje sa prijavljenim prebivalištem u selima Mokro, Bijela i Kruševice, te jednim licem sa prebivalištem u Šavniku, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.
Krivične prijave su podnijete i protiv članova biračkog odbora koji nijesu dozvolili da nepoznate osobe glasaju na izborima.
Šavnik - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Šavnik
Prema rezultatima ponovljenog glasanja na dva biračka mjesta u Šavniku koalicije „Za budućnost Šavnika“, oni sa savezom „Idemo ljudi“ imaju više glasova od koalicije koju predvodi DPS.
To znači da opozicione koalicije, „Za budućnost Šavnika“ i „Idemo ljudi“ imaju 126 glasova više od koalicije predvođene DPS-om, poslije glasanja na 22 izborna mjesta.
No, ostala su još tri biračka mjesta u nedjelju. U pitanju su Šavnik, gdje ukupno ima 483 birača, te Bijela sa 138 glasača i i Kruševice gdje pravo glasa ima 58 glasača, a to je ukupno 679 građana.
Glasanje u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
REGION
Opozicija u Šavniku ima 126 glasova više od koalicije koju predvodi DPS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala