- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Indija udvostručile trgovinski bilans

© AP Photo / Anupam NathIndijski bankar broji novce u Gvatiju.
Indijski bankar broji novce u Gvatiju.  - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
Indija očekuje da će udvostručiti obim trgovine sa Rusijom, između ostalog putem obračuna u nacionalnim valutama, piše "Indijan Ekspres", pozivajući se na rezultate septembarskog sastanka predstavnika dve zemlje na visokom nivou.
„Na osnovu povratnih informacija raznih izvoznika i komercijalnih organizacija, Ministarstvo trgovine je uvereno da će se trgovina između Indije i Rusije u doglednoj budućnosti udvostručiti, a to će biti dodatno stimulisano korišćenjem indijske rupije za trgovinske transakcije“, navodi se u zapisniku sa sastanka.
Indijska vlada je ove nedelje dozvolila upotrebu rupija u međunarodnim trgovinskim operacijama. Kako je napomenulo Ministarstvo trgovine, ovo je učinjeno da bi se pojednostavile i olakšale međunarodne transakcije u rupijama, s obzirom na sve veće interesovanje za internacionalizaciju indijske valute.
U poslednje vreme se značajno povećao obim rusko-indijske trgovine, uglavnom zbog naglog povećanja isporuka ruske nafte. Dok su ranije sirovine iz Rusije činile manje od jedan odsto ukupne indijske potrošnje, sada je ova cifra porasla na 22 odsto. U oktobru je Rusija postala najveći indijski dobavljač nafte, pretekavši Saudijsku Arabiju i Irak.
Ministri inostranih poslova Indije i Rusije, Subramanjam Džajšankar i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
RUSIJA
Mediji: Indija bi mogla da bude posrednik u dijalogu Moskve i Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala