- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Brzom prugom od Novog Sada do Subotice: Snimci iz vazduha otkrivaju kako izgleda izgradnja /video/

© Foto : Youtube/Gradnja/PrintscreenIzgradnja brze pruge Novi Sad- Subotica
Izgradnja brze pruge Novi Sad- Subotica - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Na izgradnji brze pruge Novi Sad-Subotica, koja će povezivati Srbiju sa Mađarskom, trenutno radi oko 1.000 radnika. Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci iz vazduha kako izgledaju radovi na ovoj pruzi.
Nepunih godinu dana otkako je u Ranžirnoj stanici u Novom Sadu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta ozvaničen početak gradnje brze pruge koja će povezati glavne gradove dveju susednih država, a sedam meseci otkako se praktično ušlo u taj posao, duž čitave deonice od 108 kilometara između Novog Sada i Kelebije se radi.
Po rečima portparola „Infrastruktura železnice Srbije“ Nenada Stanisavljevića, svakodnevno je na gradilištu brze pruge raspoređeno oko hiljadu radnika. Osim radnika Kineskih železnica, tačnije konzorcijuma „China Railway International ” i „China Communications Construction Company ”, kojem je poveren posao, na tom projektu biće angažovani i zaposleni iz stotinak srpskih firmi.
Trenutno se u Novom Sadu obnavlja cela železnička stanica. Do skoro se radila pre svega iza zaštitne ograde na peronima, a sada se radi i u ostatku stanične zgrade.
„Između Novog Sada i Vrbasa se gradi devet nadvožnjaka, od kojih su najdalje odmakli radovi na objektu u Partizanskoj ulici u Novom Sadu, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. Između Vrbasa i Kelebije, od predviđenih 20, u toku su radovi na 16 nadvožnjaka, a od planiranih 11 podvožnjaka na ovom delu pruge trenutno se gradi osam. U toku je izgradnja perona u Zmajevu, kao i pothodnika u stanicama Stepanovićevo, Kisač, Vrbas, Lovćenac, Bačka Topola, Žednik i Naumovićevo. Inače, na trasi brze pruge Novi Sad - Subotica biće izgrađeno ukupno 58 novih objekata. Od toga je 30 nadvožnjaka, 13 podvožnjaka, pet galerija, kao i po dva pešačko-biciklistička pothodnika i potporne konstrukcije uz galeriju. Pored toga, biće izgrađena i dva vijadukta. Najteži i najsloženiji biće objekat u Vrbasu dug 1.465 metara, kao i vijadukt u Malom Iđošu od 500 metara“, kaže Stanisavljević.
Na trasi brze pruge biće izgrađene i četiri mostovske konstrukcije preko kanala Dunav-Tisa-Dunav.
Stanisavljević kaže da se radovi na donjem stroju izvode duž gotovo čitave trase između Novog Sada i Naumovićeva. Od Naumovićeva, preko Subotice, do Kelebije u toku je skidanje humusa, obrada podtla i uklanjanje starog tucanika.
U toku su i radovi na temeljnim stubovima, iskopavanjima i postavljanju kablova za kontaktnu mrežu, kao i na signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim postrojenjima, hidrotehničkim i termotehničkim instalacijama.
Prema simulacijama, kada brza pruga između Novog Sada i Subotice bude završena, što je treća i poslednja deonica, međunarodni putnički vozovi ovu relaciju prelaziće za 42 minuta, piše „Dnevnik“.
Vrednost radova je 1,16 milijardi dolara, a rok za završetak je 33 meseca od potpune obustave saobraćaja na celoj trasi od Novog Sada do Subotice, odnosno do kraja 2024. godine.
EKONOMIJA
Srbija dobija još jednu brzu prugu: Objavljeno kada počinje gradnja deonice Beograd-Niš
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala