- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija dobija još jednu brzu prugu: Objavljeno kada počinje gradnja deonice Beograd-Niš

© Sputnik / Lola ĐorđevićPogled kroz prozor voza
Pogled  kroz prozor voza - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je danas, tokom vožnje brzom prugom od Beograda do Novog Sada, da će u oktobru početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i da je cilj da brzom prugom budu povezana tri najveća grada u Srbiji.
Prva deonica brze niške pruge biće od Stalaća do Đunisa, rekao je Momirović odgovrajući na pitanje Tanjuga da li bi moglo da bude ugroženo najavljeno finansiranje tog projekta uz učešće EU zbog aktuelne krize u svetu i međunarodnih odnosa, i poručio da nijedan aktuelni infrastrukturni projekat u zemlji neće stati.
Brza pruga Beograd - Novi Sad otvorena je 19. marta, a Momirović je rekao da je do sada vozom „Soko“ prevezeno 230.000 putnika i da je u jednom danu dostignut rekord od oko 13.000 putnika.
Momirović je podsetio da se već gradi druga deonica brze pruge kroz Srbiju od Novog Sada do Subotice i da je cilj spajanje sa Budimpeštom.
„Počinjemo vrlo brzo, ove godine, da radimo i deonicu od Beograda do Niša. Cilj je da tri najveća grada budu povezana najkvalitetnijom železničkom infrastrukturom u istočnoj Evropi“, naveo je Momirović i dodao da će cela brza pruga kroz Srbiju biti gotova u decembru 2024. godine.
Napomenuo je da Mađari malo kasne, ali da će kada i oni završe moći od Beograda do Budimpešte da se stigne za tri sata.
Kada su u pitanju auto-putevi, Momirović je najavio je da će prva deonica Moravskog koridora od Pojata do Kruševca od 27 kilometara biti gotovo do 14. oktobra kada se obeležava Dan Kruševca, iako je po ugovoru novembar predviđen kao rok.
Autoput ka Crnoj Gori od Pakovraće do Požege trebalo bi, dodaje, da bude završen do decembra ili februara.
Na pitanje kada će se radi i poslednji deo od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, kaže da to zavisi i od toga kada će Crna Gora raditi njihov deo od Kolašina do Boljara, pošto nije cilj da se povežemo auto-putem sa crnogorskom granicom već sa Barom, kao i da je naš strateški cilj da se povežemo sa lukom Bar.
Momirović je dodao da je već rekonstruisana barska pruga od Resnika do Valjeva i da će se raditi i obnova cele barske pruge do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom.
Brzi voz „Soko” - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
EKONOMIJA
Promotivna cena karte za najbrži srpski voz i u maju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala