- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Atelje 212 proslavio 66. rođendan

Atelje 212 - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Izložba studenata scenskog kostima i scenskog dizajna, pod nazivom „Ovo je scenirano“, otvorena je danas u beogradskom pozorištu Atelje 212 povodom 66. rođendana ove umetničke kuće.
Nova postavka koja će trajati do 2. decembra, realizovana je u okviru nedavno potpisanog sporazuma između teatra i Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu.
Prvakinja Ateljea 212, glumica i rediteljka Gorica Popović je svečano otvorila izložbu u Foajeu pozorišta rečima da je pozorište večno i da mu niko ništa ne može, ni ratovi, ni prirodne katastrofe, niti raznorazni virusi.
„Takve okolnosti mogu samo da ga tek privremeno zaustave, pomalo skrajnu, ali se pozorište uvek vraća sa osmehom. Pozorište ne može bez mladih, novih ideja i nove energije, i na sreću u Ateljeu 212 smo osvežili naš glumački ansambl sa nekoliko divnih mladih ljudi koji nose repertoar“, istakla je Gorica Popović i dodala da se i mladi studenti scenografije i kostimografije sa FPU spremaju da profesionalno zakorače u pozorište.
Glumica se podsetila rečenice iz predstave "Moja ti" u kojoj igra, gde se kaže da „kada napunimo 60 godina, još uvek traje vaš život, ali je vaša priča ispričana“.
Popović se ne slaže sa tim stavom upravo iz razloga da je teatar večan, i da Atelje 212 sa ponosom slavi 66 godina i tek će živeti dalje sa novim izazovima.
Pozorište Atelje 212 započelo je svoj život 12. novembra 1956. godine, premijernim koncertnim izvođenjem Geteovog “Fausta” u režiji Mire Trailović, u kome su igrali Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović, u maloj sali stare zgrade „Borbe“ u kojoj je bilo svega 212 stolica u gledalištu.
Dizajnerka i scenografkinja Ateljea 212 Marija Jevtić je inicirala ovu saradnju, a dekan FPU Goran Čpajak je ranije govorio da njihovi studenti kroz same studije ulaze u problematiku stvaranja predstave i programa pozorišta, i da će za njih biti „veliki uspeh ako se pozicioniraju i ostanu u pozorištu“.
Imaju 11 smerova, pokrivaju sve segmente likovne i primenjene umetnosti.
Ivana Dimić - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
KULTURA
Ivana Dimić: Nipodaštavanje ruske kulture je čist fašizam
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala