Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li se u Parizu pojavio bar tračak nade za poziciju Srbije

© AP Photo / Michel EulerPredsednik Srbije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom
Predsednik Srbije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Izgleda da se EU pridržava onoga što je Amerika zatražila od Prištine a to je formiranje ZSO i prekid odluke o preregistraciji i to bi moglo da otvori prostor za oživljavanje dijaloga, posebno ako je srpski predsednik dobio od francuskog neku potvrdu ili čak i možda obavezu da i oni čvrsto i odlučno porade na tome, mišljenja je Vladislav Jovanović.
Prvog dana boravka u Francuskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim je imao razgovore u više pravaca.

Dobar razgovor

Posle sastanka Vučić je rekao da su imali dobre i sadržajne razgovore i da je izuzetno zadovoljan što je do razgovora došlo.
On je istakao da su razgovori vođeni o KiM pri čemu je istakao da je za Srbiju neprihvatljiv francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju, da sankcije Rusiji nećemo uvoditi kao i da je Makronu predočio sva dokumenta koja govore o ozbiljnosti srpskog pristupa kosovskom problemu, ali i o frustracijama našeg naroda jer deset godina niko ne ispunjava preuzete obaveze vezane za pitanje i položaj Srba na KiM.
Vladislav Jovanović bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama smatra da Vučićeva izjava posle susreta sa francuskim predsednikom ostavlja tračak nade za naše stavove.
„Stvar je zapela oko formiranja ZSO koja je direktno ugrožena od strane Prištine i čije će nenapredovanje u rešavanju prekinuti ceo takozvani pregovarački proces, odnosno da ga obesmisli,“ podseća Jovanović.

Jasan stav Srbije

Vučićeva izjava da ne prihvata francusko –nemački plan prema Jovanoviću, stavlja tačku na dalje razgovore o istom.
„Izgleda da se EU pridržava onoga što je Amerika zatražila od Prištine a to je formiranje ZSO i prekid odluke o preregistraciji i to bi možda moglo da otvori prostor za oživljavanje dijaloga, ali samo ako bi uspeli u tome da Priština uradi ono što je potpisala i onako kako je potpisala,“ ističe Jovanović.
Dakle, dodaje on, da to bude suštinska zajednica a ne neka besmislena asocijacija i to bi udahnulo novi život u pregovore.
„Možda je i Vučić dobio od Makrona neku takvu potvrdu ili čak i možda obavezu Makrona da na tome čvrsto i odlučno porade na tome u razgovoru sa Aljbinom Kurtijem pa je to dalo i malo optimizma srpskom predsedniku, posle razgovora sa Makronom koji je kako je rekao bio dobar i sadržajan,“ pretpostavka je našeg sagovornika.

Neizvestan susret sa Kurtijem

Jovanović veruje da će se tek posle završetka dvodnevne posete Parizu na kojoj naš predsednik učestvuje u okviru petog Pariskom forumu o miru, znati nešto više posebno jer ga očekuje i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine. Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ali za sada nema potvrde da bi moglo da dođe do sastanka sa našom delegacijom ili u okviru neke trilaterale, iako je Kurti takvu mogućnost najavio.
Predsednik Srbije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
SRBIJA
Nema ništa od tog posla: Vučić o francusko-nemačkom planu
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
SRBIJA
E, vidite da ne moram! Vučić upravo iz Pariza poslao do sada najjaču poruku o sankcijama Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala