Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nema ništa od tog posla: Vučić o francusko-nemačkom planu

© AP Photo / Michel EulerPredsednik Srbije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom
Predsednik Srbije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da je za Srbiju neprihvatljiv francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju.
„Nema ništa od tog posla“, odgovorio je Vučić na pitanje novinara u vezi sa sporazumom.
Vučić je rekao da je imao vrlo dobar sastanak sa francuskim predsednikom i da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskoj perspektivi Srbije, o saradnji privrednih komora, o bilateralnim pitanjima, ekonomskoj saradnji.
„Imao sam vrlo dobar sastanak iz ugla naših bilateralnih odnosa i nekih drugih odnosa, a što se Prištine tiče ne postoji razlog da budem optimističan“, rekao je Vučić.
Vučić je, nakon sastanka sa šefom, francuske države, ukazao da retko kada govori na ovakav način, ali da je izuzetno zadovoljan što je došao u Pariz i imao priliku da ovako dugo razgovara sa Makronom.
Vučić je rekao da postoje stvari o kojima ne može da govori i da početkom sledeće godine očekuje posetu Makrona Srbiji. Kazao je da je poneo sva dokumenta koja govore ili potvrđuju šta su stavovi Srbije, predao ih, govorio o ozbiljnosti pristupa Srbije i želji da se situacija umiri i stabilizije, ali i frustracijama srpskog naroda, pošto deset godina neko ne ispunjava svoje preuzete obaveze.
„Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi“, zaključio je on.

Makron iskreni prijatelj Srbije

Francuski predsednik Emanuel Makron je iskreni prijatelj Srbije, istakao je Vučić.
Na konstataciju novinara da ga je Makron u Jelisejskoj palati dočekao vrlo srdačno, i na isti način ispratio, Vučić je rekao da je na francuskom predsedniku da govori o tome.
„On je predsednik velike zemlje, druge najveće u Evropi, ja sam predsednik jedne ponosite, divne, za mene najlepše zemlje, male u odnosu na Francusku. Doživljavam ga kao iskrenog prijatelja naše zemlje i čini mi se da i on poštuje što ga ne lažem, što uvek govorim istinu, uvek sam otvoren i zna da mi, što kažemo, to i uradimo“, rekao je Vučić.
Dodao je da se veoma dobro poznaje sa francuskim predsednikom, te da je uveren da je još mnogo stvari pred nama koje možemo zajednički da uradimo.
„Verujem da je još mnogo toga pred nama i da možemo velike stvari da potpisujemo u Beogradu, kada dođe. Biće tu još detalja o kojima ćemo moći tek da govorimo, jer nije danas pravi trenutak za sve”, rekao je Vučić.

Pariski forum o miru

Vučić je stigao u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a u petak ga očekuje i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Makron je Vučića danas dočekao ispred Jelisejske palate, uz prisustvo garde Republike Francuske, a potom je usledio tet-a-tet sastanak.
Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine.
Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je na društvenim mrežama naveo je da je moguće da će se na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Poslednji put Vučić i Makron koji su do sada imali 15 susreta, razgovarali su početkom oktobra u Pragu, u okviru samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske politicke zajednice, kada je održan trilateralni sastanak, kojem je pristvovao i nemački kancelar Olaf Šolc.
Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza" sutra će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron i on će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta.
Pariski mirovni forum ima za cilj podsticanje međunarodne saradnje u savladavanju globalnih izazova i očuvanju mira. Od 2018. se Pariski mirovni forum posvećuje pronalaženju konkretnih rešenja i mera za suočavanje sa globalnim izazovima.
Na programu su paneli koji će se baviti ophođenjem posledicama višeslojne krize po stanovništvo, saradnji u doba konflikata, novi postavljanje globalizacije u polarizovanom svetu, usredsređivanju globalne saradnje na zelenije i održivije društvo, uspostavljanje etičkijeg i bezbednijeg digitalnog sveta, kao i podsticanju inkluzivnijeg i pravednijeg društva.
Predsednik Vučić prisustvovaće panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama, a sutra ga očekuje i i bilateralni susret sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.
Pogledajte i da li Kurti priželjkuje sukob kako bi Beograd bio proglašen za agresora?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala