- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bizarno: Mrtvi kandidati pobeđuju na američkim izborima

© AP Photo / Kevin DietschOdavanje počasti u rotondi Kapitol hila policajcu stradalom u neredima u 6. januara
Odavanje počasti u rotondi Kapitol hila policajcu stradalom u neredima u 6. januara - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Pratite nas
Članovi Kongresa Barbara Kuper i Toni Deluka ponovo su izabrani u svojim izbornim jedinicama, uprkos činjenici da ne mogu da predstavljaju svoje birače - jer su preminuli.
I Kuperova, i Deluka bili su veterani američke politike - Kuperova je članica Kongresa od 1996, a Deluka od 1982; Kuperovoj je u aprilu ove godine čak odato i priznanje u Nešvilu, prestonici savezne države Tenesi, kao najstarijem zakonodavcu u Kongresu. Bila je članica nekoliko komiteta, uključujući Komitete za poljoprivredu i zdravstvo, navode američki mediji. Dakle, možda zasluge ne mogu da se ospore, ali kakav je to demokratski postupak kojim se diče Amerikaci ako u njemu pokojnici mogu da pobede.
Deluka je, pak, imao 39 godina iskustva u Kongresu, a poslednje dve decenije bio je predsedavajući odbora za osiguranje Predstavničkog doma. Kao predsednik tog odbora, držao je stranu pacijentima koji su se borili za svoja prava protiv osiguravajućih kompanija, piše Gardijan.
Teško je objasniti ovakvu bizarnu izbornu anomaliju. Čak i ako se uvaži činjenica da su boje kandidata/veterana preminuli u trenutku kada je, prema zakonima Tenesija i Pensilvanije, država koje su predstavljali u Kongresu, bilo kasno da se promene glasački listići ili da se izaberu novi kandidati.
Sada će, nakon što su oboje posthumno ubedljivo pobedili svoje protivkandidate (Deluka je osvojio čak 86 odsto glasova), uslediti specijalni vanredni izbori koje bi trebalo da raspišu guverneri saveznih država.
„Iako smo neizmerno tužni zbog gubitka Tonija Deluke, ponosni smo što vidimo kako glasači nastavljaju da iskazuju poverenje u njega i njegovoj privrženosti demokratskim vrednostima tako što su ga posthumno izabrali. Specijalni izbori će uskoro uslediti“, saopšteno je iz izbornog štaba pensilvanijskih Demokrata.
Ali, slučajevi Kuperove i Deluke nisu jedini ove godine - nekoliko nedelja pred međuizbore, Den Smit, republikanski kandidat za tužioca okruga Čula Vista, predgrađa San Dijega, zahtevao je od Demokratske stranke da prekine kampanju svog kandidata za isto mesto, Sajmona Silve, jer Silva je bio mrtav već mesec dana.
Prema Smitovom mišljenju, ukoliko bi Silva dobio izbore, radilo bi se o prevari koja bi poreske obveznike, s obzirom na obavezu organizovanja specijalnih izbora, koštala nekoliko miliona dolara. Ali, njegova molba ostala je neuslišena - tesno je izgubio za oko 150 glasova, a specijalni izbori su takođe najavljeni u narednom periodu.
U američkoj politici nije neuobičajeno da kandidati budu posthumno nagrađeni političkim funkcijama. To se desilo republikancu Denisu Hofu, kontroverznom vlasniku bordela iz Nevade, koji je izabran za senatora svoje savezne države uprkos tome što je preminuo mesec dana ranije. Međutim, za razliku od Tenesija i Pensilvanije, u Nevadi nije bilo potrebno održavati specijalne izbore, već su republikanci popunili Hofovo mesto drugim kandidatom.
Isto tako, 2020, Roj Edvards je posthumno dobio izbore u Vajomingu (preminuo je dan ranije), a Dejvid Arnal, koji je preminuo dve nedelje pre izbora, pobedio je u izbornoj trci u Severnoj Dakoti.
O mrtvima sve najlepše, ali izabrati ih na funkciju - stvarno je previše.
U videu pogledajte i u kolikoj su se meri ostvarile prognoze da će republikanci Donalda Trampa ostvariti pobedu na izborima na polovini mandata Džoa Bajdena
Izbori u SAD - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
SVET
Izbori u Americi: Ko će vladati Kongresom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala