- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izbori u Americi: Ko će vladati Kongresom

© AP Photo / David Santiago/Miami HeraldIzbori u SAD
Izbori u SAD - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Birališta na tzv. međuizborima, na kojima Amerikanci danas biraju nove predstavnike za Kongres, guvernere i predstavnike lokalne vlasti, otvorena su u SAD.
Amerikanci biraju svih 435 predstavnika u donjem domu Kongresa - Predstavničkom domu, 35 predstavnika od 100 u gornjem domu - Senatu, kao i 36 guvernera država, zajedno sa brojnim drugim lokalnim zvaničnicima.
Ne računajući predstavnike država u kojima se danas biraju članovi Senata, demokrate trenutno u tom telu imaju 36 mesta, a republikanci 29.
I pored te razlike, istraživanja javnog mnenja daju republikancima veće šanse da osvoje većinu u oba doma Kongresa.
Glavne teme izborne kampanje bile su inflacija, rastuće cene energenata i hrane, pravo na abortus, rastući kriminal, migrantska kriza na granici sa Meksikom...
Ovi međuizbori, koji se tako nazivaju jer padaju" na polovini predsedničkog mandata, biće i svojevrni referendum o aktuelnoj administraciji predsednika Džozefa Bajdena, koja se suočava sa brojnim izazovima u vreme velike polarizacije američkog društva.
Demokratska stranka koju predvodi Bajden mogla bi se suočiti sa porazom, čak i u delovima zemlje u kojima demokrate obično dobro prolaze.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala