- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Priprema za zombi apokalipsu“: Zemlje sveta gomilaju zlatne rezerve zbog dominacije američke valute

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZlatne poluge
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Pojedine zemlje sveta, uključujući Rusiju i Kinu, gomilaju zlatne rezerve usled pogoršanja odnosa sa SAD i valutne dominacije Vašintona, piše američka agencija „Blumberg“.
Analitičar Dejvid Fikling podseća da su centralne banke kupile 400 metričkih tona zlata u trećem kvartalu 2022. godine i konstatuje da se radi o „rekordnom povećanju“.
Po rečima stručnjaka, potezi centralnih banaka liče na pripreme za „zombi apokalipsu“, a zlato su aktivno kupovale zemlje koje su se suočile sa ozbiljnim problemima koji se dovode u vezu sa slabljenjem nacionalnih valuta. To su Turska, Egipat, Irak i Indija. Fikling podseća da su Turska i Egipat ključni saveznici SAD, ali njihovi odnosi sa Vašingtonom su se pogoršali u poslednje vreme.
„Sada je perspektiva međunarodnih odnosa neizvesnija nego poslednjih decenija. U takvom svetu logično je da rezerve centralnih banaka ne budu previše vezane ni za jednu zemlju“, dodaje ekspert.
Najveći kupci zlata, čije veze sa SAD svakodnevno slabe su tri zemlje – Kina, Rusija i Saudijska Arabija, navodi
„Udeo dolara u rezervama centralnih banaka naglo opada: sa 65 odsto krajem 2016. godine na 59 odsto početkom ove godine. To je verovatno rezultat toga što Vašington poslednjih godina postaje sve oštrija po pitanju svoje valutne dominacije. U takvoj situaciji zlato izgleda kao atraktivna alternativa“, objašnjava ekspert.
Zlato je simbol moći... - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
RUSIJA
Velika Britanija proširila sankcije na uvoz ruskog zlata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala