- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Mađarska će blokirati pomoć EU za Kijev u iznosu od 18 milijardi evra

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Mađarska će blokirati plan EU da kijevskim vlastima odobri finansijsku pomoć od 18 milijardi evra, javlja američka agencija Blumberg pozivajući se na izvore.
Kako navode ti izvori, predstavnici Mađarske su saopštili ministrima finansijama EU na sastanku u Briselu da neće podržati pripremu plana pomoći Ukrajine za sledeću godinu.
„Evropska komisija će u sredu predložiti danas da se Kijevu odobre preferencijalni krediti, ali za to će biti potrebne dodatne rezerve iz budžeta EU. Mađarski ministar finansija Mihali Varga rekao je kolegama da neće podržati tu opciju za koju je, inače, potrebna jednoglasna podrška da bi bila realizovana “, piše agencija.
Podsetimo, Blumberg je juče objavio da će Brisel postaviti nekoliko uslova prilikom izdvajanja finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 18 milijardi evra.
„Plan će obezbediti održivu osnovu za pokrivanje ukrajinskih finansija 2023. godine, uz zadržavanje fleksibilnosti za korigovanje pomoći u skladu sa promenljivim potrebama za finansiranjem... Plan će takođe pomoći da se pripremi teren za napore za rekonstrukciju“, navodi se u saopštenju.
Kako navodi agencija, Evropska unija namerava da podršku Kijevu učini „predvidljivijom“ posle kritike Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine zbog kašnjenja pomoći.
„Novi instrument za Ukrajinu će u značajnoj meri obezbediti povlašćene kredite za pokrivanje hitnih potreba, obnavljanje kritične infrastrukture i pružanje primarne podrške za posleratnu obnovu“, rekli su sagovornici agencije.
Istovremeno će kreditiranje biti vezano za ispunjavanje nekoliko uslova, uključujući reformu u vladavini prava i borbi protiv korupcije. Kijev treba da izvrši slične promene da bi nastavio proces pridruživanja Evropskoj uniji.
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
RUSIJA
EU neće uspeti da ispuni obećanje dato Ukrajini: Kijev ostaje bez tri milijarde evra pomoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala