- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Čavušoglu: Radi se na otklanjanju prepreka za izvoz ruskog žita i đubriva

© AP Photo / Michael ShtekelTeretni brod Razoni u luci u Odesi
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Ministar poljoprivrede Turske Vahit Kirišdži objasnio je kako će se realizovati dogovor o isporuci žita i proizvoda od žita ugroženim zemljama, koji su ranije postigli ruski i turski predsednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.
Ministar je nakon sednice Vlade rekao za Sputnjik da će se žito pre slanja zemljama kojima je potrebno preraditi u Turskoj.
On je istakao da je cilj da se rusko žito u vidu bulgura i brašna besplatno pošalje ugroženim zemljama.

O preprekama za izvoz ruskog žita

Sa druge strane, ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je za Sputnjik koje su perspektive funkcionisanja koridora za izvoz žita.
On je naglasio da nema potrebe da se zaključuje novi sporazum o isporukama žita, u slučaju da strane budu saglasne da se postojeći sporazum produži.
Čavušoglu je takođe rekao da je ruska strana zabrinuta, jer neki njeni zahtevi iz sporazuma nisu ispunjeni i dodao da su u toku pregovori da se ta zabrinutost otkloni.

„U toku je aktivan pregovarački proces. Konkretno, generalni sekretar Ujedinjenih nacija pregovara u cilju otklanjanja preostalih prepreka za izvoz ruskog žita i đubriva. Mi koordinišemo rad, usmeren na ispunjenje očekivanja Rusije po ovom pitanju“, objasnio je on.

O članstvu Švedske i Finske u NATO

Ministar se osvrnuo i na članstvo Švedske i Finske u NATO, rekavši da će se u Stokholmu održati sastanak povodom zajedničkog mehanizma za ispunjenje odredaba tripartitnog memoranduma, kao i pojašnjenja budućih koraka.
Čavušoglu je ocenio da su obe strane preduzele niz koraka, ali da je za sada teško reći da li su ispunile svoje obaveze.
Početkom novembra, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su se Turska i Rusija dogovorile da besplatno isporučuju hranu siromašnim zemljama.
Putin je ranije rekao da Zapad izvozi većinu ukrajinskog žita u svoje zemlje, a ne u siromašne afričke zemlje. Takođe je istakao da je Moskva spremna da besplatno isporuči žito siromašnim zemljama koje im je namenjeno u okviru prehrambenog sporazuma.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Teretni brod Razoni koji prevozi ukrajinske žitarice, usidren u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Turska predlaže produženje "prehrambenog sporazuma" na godinu dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala