- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi strah Bajdena – hoće li republikanci pokrenuti i okončati postupak za njegov opoziv

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Ne treba biti vidovit, pa znati da će republikanci prema demokratama primenjivati sva ona maltretiranja koja su oni primenjivali prema Donaldu Trampu, uključujući i impičment, kaže za Sputnjik konsultant Branko Pavlović, dobar poznavalac američkih prilika.
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će republikanci pokrenuti postupak njegovog opoziva ako preuzmu većinu u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa na izborima koji će se održati 8. novembra.

Istorija se ponavlja – impičment bez krajnjeg ishoda

Kao i u prethodnom slučaju, kad su demokrate pokrenule impičment protiv Trampa, taj proces neće stići do kraja pre predsedničkih izbora 2024. godine, dodaje Pavlović.

„Ali će krenuti istrage oko laptopa Hantera Bajdena u kome postoji svašta, što je FBI prvo tvrdio da je ruska izmišljotina, pa je posle toga rekao da ipak laptop postoji, a onda su procureli razni sadržaji, ali svi se prave ludi. Uopšte nisu stvarno procesuirali jer tamo bi trebalo da postoje indicije o predsednikovoj korumpiranosti, a ne samo o spornim postupanjima njegovog sina. Tako da će se sasvim sigurno ići tim putem, ali ne verujem da će se bilo šta realizovati pre kraja mandata.“

Za razliku od pokušaja opoziva Trampa, ovog puta u sastavu Vrhovnog suda SAD većina je konzervativnih sudija, tako da nije ni sasvim nemoguće da se proces opoziva dovede do kraja, ocenjuje Pavlović.

„Republikanska priredba“: Bajden neprekidno na tapetu pod salvom optužbi

Međutim, naš sagovornik sumnja da će taj proces doći do kraja, smatra da će se razvući i da će cilj republikanaca biti, kao što je prethodno bio i demokrata, da neprekidno drže na tapetu Bajdena pod salvom optužbi.
Teško da bi republikanci na međuizborima mogli da osvoje dvotrećinsku većinu u Senatu, koliko im je potrebno da pokrenu postupak opoziva, međutim, bez obzira na to, mogli bi da se vode postupci protiv Bajdena.
Postupci protiv Bajdena će se razvlačiti do predsedničkih izbora zato što je reč o dugim procedurama i zato što strana koja je na udaru neće dozvoliti da se to na intenzivan način rešava.
„Ako uopšte dođe do toga da se glasa, onda se demokrate boje ishoda, a drugo, tu će biti obilje materijala. Prosto, ima mnogo toga da se raspravlja i republikanci od toga prave priredbu, odnosno medijske sadržaje“, zaključio je Pavlović.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
SVET
Bajden: Imam informacije, spremaju impičment
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala