- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mađarska se protivi planu EU da pomaže Ukrajinu

© Sputnik / Lola Đorđević Peter Sijarto
 Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Mađarska je protiv plana Evropske unije da pruža pomoć Ukrajini na račun sredstava koja su zajednički prikupljena, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na ministra inostranih poslova Mađarske Petera Sijarta.
Sijarto je na konferenciji u Sofiji naveo da je Mađarska pružala pomoć Ukrajini i da će nastaviti. Mada, Budimpšeta je protiv bilo kakvih sporazuma u kojima će se finansiranje realizovati zajedno sa drugim zemljama-članicama EU, izjavio je mađarski ministar.
Prošle nedelje je EU predložila novi paket vojne pomoći Ukrajini za 2023. godinu u vrednosti 18.000 evra. Predviđeno je da se koristi budžet EU kao garancija za prikupljanje sredstava za Kijev, što podrazumeva promenu pravila, koja zahtevaju jednoglasnu podršku 27 država-članica.
Mađarska je ranije podržala odluku EU o zajedničkim finansijama za obnovu bloka nakon pandemije virusa korona, ali još uvek nije dobila svoj deo zbog pretenzija prema zakonodavstvu.
Evropska komisija je sredinom septembra predložila Savetu EU da uvede Mađarskoj neke uslove u budžetu EU, kako bi obezbedili zaštitu budžeta EU i njenih finansijskih interesa od kršenja principa vladavine prava u Mađarskoj.
To bi značilo zamrzavanje oko 7,5 milijardi evra koje je EU planirala za Budimpeštu. To je prvi slučaj u istoriji EU od pre dve godine kada je napravljen mehanizam uslova, koji će štititi budžet društva od korupcije.
Zastava Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Mađarska: Sankcijama protiv Rusije EU pretvorila ukrajinski konflikt u globalni problem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala