- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Kijev - Sputnik Srbija

UŽIVO U Kijevu i sedam oblasti Ukrajine velike restrikcije struje; Zelenski: Spremni smo na sve

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 256. Ukrajinske snage spremaju se za novu ofanzivu na Hersonsku oblast, dovlačeći trupe na liniju fronta, saopštio je zamenik šefa administracije ovog regiona Kirili Stremousov. Berlin upozorava na povećanje broja izbeglica iz Ukrajine u zimskim mesecima. Tokom noći nastavljeno granatiranje DNR i LNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:44 06.11.2022
Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je u Ukrajini više od 4,5 miliona ljudi trenutno bez struje. Većina njih su stanovnici Kijeva i regiona. Vlasti se pripremaju za "sve scenarije", naglasio je on.
„Tokom nedelje imao sam nekoliko specijalnih sastanaka sa zvaničnicima, sa predstavnicima energetskih kompanija i vertikale regionalnih administracija u vezi sa mogućim opcijama za situaciju u energetskom sektoru. Svaki scenario detaljno razmatramo i pripremamo odgovarajuće akcije“, rekao je političar.
21:28 06.11.2022
Kako pišu Telegram kanali, borci grupe "Vagner" probili su prvu liniju odbrane ukrajinske vojske i ušli u Artjomovsk (Bahmut), Donjecka Narodna Republika.
21:26 06.11.2022
21:24 06.11.2022
U Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti će u ponedeljak biti restrikcije struje, saopštila je nacionalna energetska kompanija "Ukrenergo".
"U tim regionima mreža je pretrpela najveću štetu. Za stabilan i uravnotežen rad energetskog sistema potrebno je smanjiti potrošnju za 30 odsto", navodi se u saopštenju kompanije na telegram kanalu.
Precizira se da će u ovim regionima biti uvedene restrikcije struje od 06:00 do kraja dana. Planirano je da se oni odvijaju po rasporedu, ali nisu isključena i vanredna isključenja.
21:07 06.11.2022
Gubernator Sumske oblasne administracije (pod kontrolom Kijeva) Dmitrij Živicki rekao je da su Oružane snage Rusije izvele napad na železničku prugu koja spaja gradove Sumi i Konotop.
20:42 06.11.2022
Herson i neki delovi regiona ponovo su počeli da dobijaju struju i vodu koji su bili isključeni usled terorističkog napada koji su izvele ukrajinske snage, saopštili su u kompaniji "Hersonoblenergo".
20:38 06.11.2022
Udari Oružanih snaga Ukrajine po Kahovskoj hidroelektrani izvođeni su tokom evakuacije stanovnika Nove Kahovke, koja se nalazi pet kilometara niže od brane ove hidroelektrane, napisao je na svom Telegram kanalu zamenik gubernatora Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
On je istakao da postoji verovatnoća uništenja brane.
19:46 06.11.2022
Površina pod jesenjom setvom u Ukrajini smanjena ja za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštio je zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki.

"(Poljoprivrednici) su zasejali ozime žitarice na oko 4 miliona hektara površine. Ovo je, nažalost, manje nego prethodnih godina. Ako uporedimo sa 2021. godinom, smanjenje zasejanih površina ozimih žitarica je oko 40 odsto", rekao je on televiziji "Rada".

Prema njegovim rečima, smanjenje od 25 odsto površine povezano je sa sukobima, dok je 15 odsto – sa „nepovoljnim vremenskim uslovima“.
18:17 06.11.2022
Eksplozije u Odesi, javljaju mediji. Navodno, dejstvuje PVO.
18:12 06.11.2022
Počele su radove za demontažu spomenika ruskoj carici Katarini Velikoj u Odesi, navodi se u objavi koja je u nedelju postavljena na ogradi oko spomenika.

„Izvinjavamo se zbog privremenih neprijatnosti. U toku su pripremni radovi za demontažu i prenošenje skulpturne kompozicije „Osnivačima Odese“, navodi se u saopštenju, čiju fotografiju objavljuje lokalno izdanje "Dumska".

U poslednje vreme vandali redovno skrnave spomenik.
17:02 06.11.2022
Evropska unija će izdvojiti Ukrajini 18 milijardi evra pomoći budžetu za 2023. godinu u obliku „veoma povoljnih zajmova“, navodi se u saopštenju koje je objavila Evropska komisija (EK) nakon telefonskog razgovora predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
"Predsednica Evropske komisije Fon der Lajen obavestila je predsednika Zelenskog da će naredne nedelje predstaviti plan značajne finansijske pomoći EU od 1,5 milijardi evra – ukupna pomoć Ukrajini za pokrivanje prioritetnih potreba u 2023. godini iznosiće 18 milijardi evra. Pomoć će biti obezbeđena u obliku visoko povlašćenih dugoročnih zajmova i podržaće reforme u Ukrajini, potrebne za pristupanje EU. Program pomoći EU takođe treba da bude praćen sličnim merama podrške od drugih velikih donatora", navodi se u saopštenju.
Fon der Lajen je takođe obećala da će pružiti maksimalnu pomoć Kijevu u pripremama za zimu, kao i u produženju prehrambenog ugovora sa Rusijom, koji ističe u drugoj polovini novembra.
15:55 06.11.2022
Ukrajina mora biti spremna za svaki razvoj događaja tokom sukoba sa Rusijom, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.
„Moramo biti spremni za različite scenarije, iako očekujemo da se najgore neće dogoditi“, napisao je on u svom telegram kanalu.
Kličko je pozvao Ukrajince da štede struju. Istovremeno je pojasnio da su počele pripreme za zimu. Generatori i topovi za grejanje su nabavljeni na Zapadu.
15:21 06.11.2022
Izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK Dmitrij Suharuk nije isključio mogućnost potpunog isključenja struje u Kijevu i regionu u slučaju novih udara na energetsku infrastrukturu.
„Blekaut se može desiti samo u slučaju da automatika počne da isključuje sistem bez upozorenja… U Kijevu, Kijevskoj oblasti, ako dođe do novih granatiranja, biće nemoguće isključiti gašenje sistema za napajanje. To može da se desi, za to su specijalno napravljeni i instalirani sistemi zaštite“, rekao je menadžer ukrajinskim medijima.
Prema njegovim rečima, nije pitanje da li će se sistem isključiti ili ne, već koliko će vremena biti potrebno da se uključi nakon nestanka struje.
14:16 06.11.2022
Apoteke u Kijevu preporučile su građanima da naprave zalihe potrebnih lekova zbog restrikcija struje, piše ukrajinski portal „Strana“.
14:11 06.11.2022
Usled terorističkog napada na dalekovod, Herson i još devet naselja u ovom regionu ostalo je bez struje, saopštio je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.
„U terorističkom napadu na auto-putu Berislav-Kahovka oštećena su tri armirano-betonska stuba visokonaponskih dalekovoda. Bez struje je ostalo više od 10 naselja u regionu. Ekipa hitnih službi radi na otklanjanju posledica terorističkog napada“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, jedno od naselja koje je ostalo bez struje je oblasni centar – grad Herson.
13:51 06.11.2022
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski diplomata: Rusija nije protiv stvaranja zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke
13:34 06.11.2022
U Hersonu je nestalo struje, saopštila je pres služba kompanije „Hersonoblenergo“.
Nema struje u celom gradu. Čekamo informaciju, gde se šta desilo“, rekao je predstavnik kompanije.
13:27 06.11.2022
Artiljerci Prve Slovenske brigade uništavaju položaje ukrajinskih snaga u pravcu Avdejevke.
12:37 06.11.2022
Višecevni bacač raketa Uragan u Harkovskoj oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ministarstvo odbrane Rusije: U Krasnom Limanu ubijeno do 40 stranih plaćenika
11:25 06.11.2022
Ukrajinska vojska granatirala je Kahovsku hidroelektranu, ispalivši na njenu teritoriju šest raketa iz američkih višecevnih sistema HIMARS.
Jedna raketa pogodila je ustav na brani, ima materijalne štete, saopštile su hitne službe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala