- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije: U Krasnom Limanu ubijeno do 40 stranih plaćenika

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa "Uragan" u Harkovskoj oblasti
Višecevni bacač raketa Uragan u Harkovskoj oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj ukrajinskih snaga da napadnu ruske položaje u Harkovskoj oblasti, saopštio je na redovnom brifingu portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Ukrajinske snage dva puta su napadale položaje ruskih trupa u Hersonskoj oblasti. Napadi su odbijeni, protivnik je potisnut na prvobitne položaje, a ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, dodaje se u saopštenju.
On je dodao da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu i položaje ruskih snaga u Luganskoj Narodnoj Republici.
Ruska sredstva za protivvazdušnu odbranu su u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti presrela osam ukrajinskih raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“ i „Oljha“, jednu protivradarsku raketu „Harm“, a oborila su i jednu balističku raketu „Točka U“.
U Hersonskoj oblasti su, takođe, pomoću dronova-samoubica uništena dva samohodna artiljerijska oruđa ukrajinskih snaga.
U Donjeckoj Narodnoj Republici ruske snage uništile su 120 raketa američkog višecevnog raketnog sistema „Himars“ i 250 raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema „Smerč“.
Ruske snage takođe su uništile komandno mesto 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR.
U oblasti Krasnog Limana ruske snage sprečile su pokušaj ofanzive ukrajinskih formacija. Protivnik je izgubio više od 250 vojnika. Osim toga, uništeno je do sto pripadnika neonacističkih formacija i oko 40 stranih plaćenika iz SAD, Velike Britanije i Poljske. U borbi je uništeno i deset oklopnih vozila.
Konašenkov je istakao da Kijev nastavlja sa provokacijama u cilju stvaranja tehnogene katastrofe na Zaporoškoj nuklearki.
Takođe je naveo da su Oružane snage Ukrajine ispalile 15 granata velikog kalibra na Energodar i njegovu okolinu. U protivudaru je uništena ukrajinska haubica „Msta B“.
U Kupjanskom pravcu uništeno je do 200 ukrajinskih vojnika.
U južno-donjeckom pravcu dejstvima ruske artiljerije i jurišnih grupa poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, četiri kamioneta i dve haubice M777 američke proizvodnje.
U okolini grada Zaporožje uništeno je skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, u oblasti naselja Krasnoarmejsk u DNR, kao rezultat napada na skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine uništeno je 120 raketa američkog višecevnog bacača raketa „Himars“, 250 raketa za višecevni raketni sistem „Smerč“ i dva transportna vozila.
PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 16 bespilotnih letelica u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 331 avion, 169 helikoptera, 2.452 bespilotne letelice, 386 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.398 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 883 borbena vozila višecevnih raketnih sistema, 3.560 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.086 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala