- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Gasni problemi Evrope još nisu ni počeli

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Pratite nas
Relativna stabilizacija cena gasa navela je pojedine optimiste da govore o tome da se energetska kriza u Evropi završila, ali kraj krize je još daleko, jer Rusija ima mnogo više mogućnosti za eskalaciju energetske krize nego Zapad, piše nemački list „Dojče virtšafts nahrihten“.
Neobično toplo vreme za jesen, aktivna kupovina tečnog gasa i popunjenost gasnih skladišta doveli su do toga da se energetska situacija u Evropi donekle stabilizuje. Cene gasa su počele postepeno da se smanjuju, a pojedini optimisti već govore o tome da se energetska kriza u Evropi bliži kraju.
Još je, međutim, rano govoriti o prevadavanju krize, smatra nemački list. Cene će ponovo početi da rastu kada počne hladno vreme, a isporuke na tržištu tečnog prirodnog gasa će se smanjiti zbog potražnje potrošača iz Azije.
Pored toga, Rusija bi mogla da poveća pritisak smanjenjem isporuka gasa preostalima kanalima, tako da energetski problemi u Evropi još nisu ni počeli, ocenjuje list.
Prema pisanju lista, konsalting agencija „Ristad enerdži“ je navela tri moguća scenarija za energetsku krizu u Evropi.
Prema prvom scenariju, Rusija bi mogla da održi postojeći nivo izvoza gasa u Evropu, a da Evropska unija uvede embargo na rusku naftu. Takav scenario bi označio krizu u Evropi, ali ne i katastrofu, čak i ako predstojeća zima bude vrlo hladna.
Prema drugom scenariju, Rusija bi mogla potpuno da obustavi isporuke svog gasa Evropi preko teritorije Ukrajine, a u tom slučaju bi evroskim potrošačima nedostajalo još oko 10 do 12 milijardi kubnih metara gasa za godinu dana. Evropska unija bi imala dodatne troškove od oko milijardu evra, a Rusija bi se potrudila da nadomesti svoje gubitke prodajom gasa novim kupcima.
Ekstremni scenario podrazumeva totalni „energetski rat“, u okviru kojeg bi Rusija prekinula isporuke gasa čak i preko „Turskog toka“, piše „Dojče virtšafts nahrihten“.
Usled toga, Evropi bi falilo još 15 milijardi kubnih metara gasa. U okviru tog scenarija, Rusija bi napala evropsku infrastrukturu za isporuku gasa, usled čega bi Evropska unija trpela katastrofalnu nestašicu „plavog goriva“, uz prazna skladišta gasa od novembra 2023. godine.
List navodi da je analiza „Ristad enerdžija“ ograničena, pošto je usredsređena samo na energetsku sferu i ne obuhvata događaje na bojnom polju u Ukrajini.
Ipak, iz analize je moguće izvući dve važne pouke, smatra list. Prva je da Rusija ima više mogućnosti od Zapada da izazove eksalaciju krize. Druga pouka jeste da čak i potpuni embargo na ruske energente neće opustošiti rusku kasu, jer što je više ruskih energenata isključeno s tržišta, to će njihova cena biti viša.
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
RUSIJA
Putin: U svetu ima mnogo onih koji žele ruski gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala