- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: U svetu ima mnogo onih koji žele ruski gas

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaRadnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Za gasom je i dalje velika potražnja širom sveta, tako da Rusiji ne nedostaje kupaca, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka sa liderima Jermenije i Azerbejdžana u Sočiju.
„Uvek postoje kupci gasa. Ovaj proizvod je veoma tražen u svetu. To je ekološki najčistiji ugljovodonik“, rekao je ruski lider odgovarajući na pitanje kako teku pregovori o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj i da li već postoje mogući kupci.
Putin je skrenuo pažnju da je gas idealan primarni izvor energije za period prelaska na zelenu energiju, jer proizvodi najmanje emisija.
„Zbog toga ima mnogo potrošača i mnogo je onih koji žele da kupuju ruski gas“, ocenio je predsednik.
Kako je naveo, gasno čvorište u Turskoj je realan projekat koji se može prilično brzo realizovati.
„Što se tiče izbora Turske kao mogućeg čvorišta za isporuke, u ovom slučaju u Evropu, čini mi se da je jasno zašto smo to predložili. Zato što je veoma teško raditi direktno sa evropskim partnerima. Osim toga, to su tragični događaji povezani sa dizanjem u vazduh gasovoda. A Evropljani, kao što se često dešava, kao što se skoro uvek dešava, začepili su usta, kao da tako i treba. Uprkos činjenici da to iz osnova podriva njihove interese. Štaviše, neko je čak bio drzak da kaže da ga je Rusija sama digla u vazduh“, dodao je Putin.
Putin je istakao da se sa Turskom lakše sarađuje, jer je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čovek od reči.
„Možda je teško da se dogovorimo, ali ako se dogovorimo, trudimo se da to ispunimo. To je prvo. Drugo, lakše nam je da kontrolišemo Crno more. To je potpuno realan projekat, moći ćemo prilično brzo da ga uradimo“, dodao je ruski predsednik.
Prema njegovom mišljenju, biće dovoljno onih koji žele da zaključe ugovore.
„Videćemo šta će se dešavati ove zime, sledeće zime. Ali siguran sam da će ugovori biti potpisani. Na kraju krajeva, možemo da koristimo i evropske zemlje kao tranzitne zemlje za isporuke u druge regione sveta. Ali ne sumnjam da će i u Evropi biti mnogo onih koji to žele“, zaključio je Putin.
Isporuke preko „Severnog toka“, koji je bio glavni put za snabdevanje gasom iz Rusije u Evropu, značajno je smanjeno od sredine juna zbog tehničkih problema izazvanih sankcijama nakon početka vojne operacije u Ukrajini, a od kraja avgusta potpuno je obustavljeno.
Mesec dana kasnije, 26. septembra, otkrivena su oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, čiji uzroci još nisu objašnjeni. Operator gasovoda „Nord strim AG“ saopštio je da se rok popravke ne može proceniti. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma. Evropska unija istražuje moguće uzroke štete.
Evropska komisija je sredinom oktobra predložila novi paket mera s ciljem da se smanje cene gasa. Između ostalog, nove mere predviđaju zajedničku kupovinu 13,5 milijardi kubnih metara gasa kako bi se popunila skladišta gasa za zimu 2023-2024. godine i druge.Nove mere treba da usaglase zemlje EU. Samit lidera EU počeo je danas i nastavlja se sutra.
Kompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
SVET
Turska i Rusija postigle principijelni sporazum o gasnom habu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala