- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska i Rusija postigle principijelni sporazum o gasnom habu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok
Kompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Turska i Rusija su postigle principijelni sporazum o projektu gasnog haba. Turska je počela da realizuje svoj deo obaveza, saopštilo je Ministarstvo energetike Turske.

„Najpre ćemo razmotriti naš deo posla. Počeli smo sa tim. Kompanije 'Botaš' (turska državna naftno-gasna kompanija) i 'Epiaš' (državna kompanija za upravljanje energetskim tržištem) rade. Uvek nam je bio cilj da postanemo gasni i trgovinski centar. U principu, sporazum je postignut oko pregovora. Prvo treba da završimo posao na našoj strani“, rekao je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez novinarima.

Donmez je takođe prokomentarisao pitanje o planovima članica G7 o primeni ograničenja cena ruske nafte.
„Znate da i mi trgujemo sirovom naftom preko rafinerija. Postoji privatan sektor u koji spadaju firme kao što su ‘Tupraš’ (Petrohemijska kompanija) i rafinerija ‘Star’. ‘Tupraš’ ima 4 rafinerije. Oni trguju sa lokacija koje odgovaraju njihovim tehničkim specifikacijama i komercijalnim uslovima. Većina njih potpisuje ugovor na godinu dana unapred. Drugim rečima, u ovim kompanijama nema toliko mnogo spot nabavki. Posebna tema je to kakva će biti njihova strategija kupovine uoči naredne godine. Ovde je nemoguće u trenutku odrediti ‘kupovaću tamo ili neću kupovati’. Svaka rafinerija, blagovremeno, mesecima unapred zaključuje ugovore o kupovini, planira koliko će joj i iz kojih izvora nafte biti potrebno. Odnosno, hajde da prvo pogledamo kako će se to primenjivati u praksi, trenutno je teško reći bilo šta“, objasnio je ministar.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom foruma "Ruska energetska nedelja" da bi Rusija mogla da premesti izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova“ u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani turski partneri.
„Izgubljeni obim tranzita preko „Severnih tokova“ koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri“, rekao je nedavno Putin.
On se potom sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i obavestio ga o ovoj ideji.
O saradnji Rusije i Turske i proširenju „Turskog toka“ kojom bi se promenila ekonomska slika Evrope i težište prebacilo na Balkan u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SVET
Turski naučnici napravili projekat gasnog haba: Srednji krak gasovoda ka Srbiji
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
EKONOMIJA
Novi Putinov potez koji bi mogao potpuno da preokrene svetski energetski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala